Οι ευκαιρίες στο franchising είναι δυο ειδών, αυτές για τους δικαιοπαρόχους και αυτές για τους δικαιοδόχους. Οι πρώτες έχουν ως σκοπό (Α.α) την ταχεία δημιουργία ενός ισχυρού δικτύου (της χρυσής κότας!!!), που θα δημιουργεί συνεχή και αυξανόμενα έσοδα και κέρδη προς τη μητρική εταιρεία, μέσω – απαραιτήτως – συνεχούς βελτίωσης και καθολικής υποστήριξης, ή… (Α.β) την ταχεία συγκέντρωση εσόδων και κερδών μέσω αυξημένων αρχικών χρεώσεων κάθε είδους!!! Οι δεύτερες έχουν ως σκοπό (Β) τον εντοπισμό μιας ευκαιρίας, ενός σωστού concept, από τον δικαιοδόχο και την δημιουργία ενός καταστήματος, όπου συνήθως θα αυτο-απασχολείται και θα αμείβεται καλά, με σταθερότητα και με αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας.
Ναι, σε καθεμία από τις παραπάνω περιπτώσεις υπάρχουν ευκαιρίες στο franchising.
Αλυσίδες franchise μεγαλούργησαν εν μέσω κρίσης, είτε αφού διαπίστωσαν, είτε τυχαία εκτέθηκαν σε αναδυόμενους κλάδους – κενά της αγοράς, είτε ακολούθησαν ή συμπαρασύρθηκαν από τον πρώτο – ηγέτη του κλάδου, δημιουργώντας ή επανεφευρίσκοντας το νέο προϊόν ή το νέο περιτύλιγμα (βλ. marketing), ή ακόμη αλλάζοντας τους κανόνες σε τιμή, τρόπο εξυπηρέτησης, ποιότητα ή συνδυαστικά.
Η επταετής ιστορία της κρίσης έχει να επιδείξει πολύ γνωστές εταιρίες, όπως «Γρηγόρης Μικρογεύματα», «CoffeeIsland, Mikel», “Chillbox”, “Todaygroup”, “CoffeeBrands”, “Dust & Cream”, “HotHotBurgers”, “Group” Χωριάτικο”, “PinkWoman”, “Nanou”, “Ρεζέρβα”, “ΑΒ Βασιλόπουλος”, “Μασούτης”, “MarketIn”, “Μαρινόπουλος”, “Focaccino” “Yassou”, “Famous”, “Marasil” και λίαν προσφάτως “Nobacco”, “Crislia”, “FunkyBuddha”, “Bubbleicious”, “CoffeeLab”. “IQPerfumerie”, “O-morfia”… μερικά από τα brands που κατόρθωσαν να δημιουργήσουν ένα μοναδικό και αξιοσημείωτο concept.
Κάποια από αυτά δεν κατόρθωσαν να δημιουργήσουν την κρίσιμη μάζα καταστημάτων, γιατί άργησαν να αντιληφθούν τις σημερινές ταχύτητες στην αγορά.
Κάποια άλλα συγκέντρωσαν πλήθος συνεργατών – δικαιοδόχων, δημιουργώντας ή όχι αξιόλογα έσοδα μητρικής και απλά εξαφανίστηκαν ή θα εξαφανισθούν, με ή χωρίς πάταγο.
Κάποια δημιούργησαν με ταχύτητα ένα ισχυρό δίκτυο και πλέον εστιάζονται στην βελτίωση των μονάδων του, έχοντας παγώσει την περαιτέρω ανάπτυξή τους, απλά επειδή δεν υπάρχει λόγος, ενώ άλλα συνεχίζουν αμείωτα την ανάπτυξή τους, τόσο εντός Ελλάδος, όσο και εκτός.
Κάποια έχουν προσφάτως εισέλθει στο προσκήνιο, έχοντας να παρουσιάσουν νεωτεριστικά χαρακτηριστικά, πρωτοτυπίες και καινοτομίες, διαθέτοντας τα εφόδια να γίνουν καλύτεροι από τους καλύτερους, αρκεί να σεβαστούν το περιβάλλον τους.
Το franchising προσδίδει μια εξαιρετικά ισχυρή δυναμική ανάπτυξης σε όλους όσους ανακαλύψουν ή δημιουργήσουν το κενό της αγοράς και στη συνέχεια συγκεντρώσουν «followers - franchisees», οι οποίοι και θα απογειώσουν το concept με τα χρήματά τους και την προσωπική εργασία τους. Οι δικαιοδόχοι είναι αυτοί στους οποίους ο κάθε δικαιοπάροχος μπορεί να μην οφείλει το 100% της επιτυχίας του, αλλά, σαφέστατα, χωρίς τη δική τους συνεισφορά και πίστη κανένα δίκτυο δεν θα ήταν αυτό που είναι σήμερα. Η συνέχεια ανήκει στον ίδιο τον επιχειρηματία - δικαιοπάροχο, στη δική του δέσμευση, πάθος, φιλοδοξίες, κουλτούρα, αλλά και διόραση, ικανότητες, συναίσθηση των περιορισμών και των αδυναμιών του. Αυτός είναι που θα εξελίξει το project και που θα υποστηρίξει στα εύκολα και στα δύσκολα το δίκτυό του για να το φτάσει μέχρι εκεί που εκείνος οραματίζεται.
Πόσο ευνοϊκές, όμως, είναι οι συνθήκες για το επιχειρείν δια μέσω του franchising, όταν η επιχειρηματικότητα διώκεται, η κατανάλωση ισορροπεί με αστάθεια σε ακροβατικούς ρυθμούς, τα μεικτά περιθώρια συμπιέζονται λόγω μειωμένων τιμών λιανικής και συνεχών προσφορών ως ενέσεων ρευστότητας, με τα κέρδη να εξανεμίζονται – θυσίες στο βωμό του δημοσίου….