FRANCHISE BUSINESS

Σήμερα, με την οικονομική κρίση και εντός του ασταθούς περιβάλλοντος στην αγορά, ολοένα και περισσότεροι εναποθέτουν τα όνειρά τους για ένα καλύτερο, ασφαλέστερο και αποδοτικότερο επαγγελματικό και επιχειρηματικό μέλλον στο franchising. Τι σημαίνει, όμως, το να ανοίξεις το δικό σου κατάστημα franchise;

Franchise concept

Ποιός κλάδος σας ταιριάζει; Ποιές είναι οι ικανότητές σας και η εμπειρία σας; Πόσο θα κοστίσει το νέο κατάστημά σας; Ποια εταιρεία / franchise brand θα επιλέξετε; Ποιά είναι τα κριτήρια επιλογής; Τι περιμένετε ως υποστήριξη από τη μητρική εταιρεία;  Ποιό θα είναι το μέλλον; Πότε θα αποσβέσετε; Τι δυσκολίες θα παρουσιασθούν; Πόσα χρήματα, τελικά, θα σας μένουν;

Γιατί να ξεκινήσετε ένα κατάστημα μέσω franchise;

Πρώτα απ’ όλα η επιλογή του franchising έναντι μιας αυτόνομης επιχειρηματικής εκκίνησης θα σας θωρακίσει με μια σειρά από προνόμια που σας διασφαλίζουν βιωσιμότητα και μεγιστοποίηση της κερδοφορίας. Από την αρχική υποστήριξη (αξιολόγηση σημείου, εκπαίδευση, στήσιμο καταστήματος κ.ο.κ.) μέχρι την συνεχή υποστήριξη (προωθητικές ενέργειες, διαφήμιση, συμβουλές, εκπαίδευση, καλές τιμές αγοράς, νέα προϊόντα, δυνατό όνομα κ.ο.κ.), η μητρική εταιρεία είναι πάντα δίπλα σας, σε μία win win συνεργασία και για τα δύο μέρη.

Ωστόσο, θα πρέπει να κατανοήσετε ότι δεν θα είστε ένας υπάλληλος με 8ωρο ωράριο, αλλά αντίθετα η νέα σας δραστηριότητα θα απαιτήσει τόσο χρόνο, όσο και αφοσίωση για να επιτύχετε τους στόχους σας. Επιπλέον, είναι απαραίτητο να λάβετε υπόψη σας τους παράγοντες που επηρεάζουν την οικογένειά σας, θα λείπετε αρκετά από το σπίτι και τα παιδιά σας και θα χρειασθεί να έχετε τη δική τους «συναίνεση».

Φυσικά, θα πρέπει να αναλύσετε τα οικονομικά σας, καθώς ίσως να μην υπάρχει συνέχεια η δυνατότητα για σταθερό μηνιαίο εισόδημα και κυρίως να λάβετε υπόψη σας όλα τα αρχικά έξοδα. Η επένδυση σε ένα franchise αποτελείται από τα entry fees, το κόστος εξοπλισμού και το κόστος κατασκευής του καταστήματος. Θα πρέπει να συνυπολογίσετε το αρχικό εμπόρευμα, τα πρώτα μισθώματα και εγγυήσεις, τυχόν κόστος για άδεια λειτουργίας, όπως και το ΦΠΑ. Τέλος, θα πρέπει να διαθέτετε και ένα «μαξιλαράκι χρημάτων» ώστε να το χρησιμοποιήσετε για τους πρώτους μήνες λειτουργίας μέχρι το κατάστημα να περάσει το νεκρό σημείο λειτουργίας, αλλά και να κατανοήσετε ότι είναι αρκετά σπάνιο (όχι όμως αδύνατο) να μπορέσετε να τραβήξτε χρήματα από τη νέα σας επιχείρηση για τα οικογενειακά σας έξοδα κατά τους πρώτους μήνες λειτουργίας της.

Πριν ξεκινήσετε

Αφού λοιπόν έχετε επιλέξει την εταιρεία franchise με την οποία θα συνεργασθείτε, το επόμενο βήμα είναι να βρεθεί το κατάλληλο κατάστημα που θα μισθώσετε, με την βοήθεια και την αξιολόγηση της μητρικής εταιρείας. Στη συνέχεια θα εκπαιδευθείτε και αν θέλετε θα παραλάβετε το νέο σας κατάστημα με το κλειδί στο χέρι. Αφού βρεθεί και το απαραίτητο προσωπικό και μετά την εκπαίδευση που θα λάβει, είστε πανέτοιμος να ξεκινήσετε!

Η σύνταξη ενός αναλυτικού επιχειρηματικού σχεδίου και τα χρηματο-οικονομικά πλάνα είναι η δική σας ευθύνη, αν και οι περισσότερες μητρικές εταιρείες franchise σας καθοδηγούν με προσοχή και επιμέλεια.

Αφού ξεκινήσετε

Από την στιγμή που θα είστε έτοιμος να ξεκινήσετε τη λειτουργία της νέας σας επιχείρησης / καταστήματος, θα πρέπει να οργανώσετε κάποιες αρχικές ενέργειες προώθησης, γνωστοποίησης της νέας δραστηριότητάς σας στη περιοχή (π.χ. μέσω εντυποδιανομή ή facebook καμπάνιες). Αφού ξεκινήσει το κατάστημά σας οργανώστε το grand opening / εγκαίνια και σχεδιάστε το πλάνο των συνεχών προωθητικών ενεργειών, με στόχο την προσέλκυση ολοένα και περισσοτέρων πελατών.

Μη ξεχάσετε ποτέ την σημασία του ευχαριστημένου πελάτη, ο οποίος παραμένει πιστός σε εσάς και αφετέρου φέρνει και νέους πελάτες, αποτελώντας την καλύτερη διαφήμιση.

Ο δρόμος από το όνειρο του δικού σας καταστήματος μέχρι την ημέρα έναρξης είναι τόσο δύσκολος, όσο και συναρπαστικός. Αφού, όμως, ξεκινήσει η λειτουργία του, οι ευθύνες σας και η εργασία σας δεν σταματά, ίσα – ίσα τότε ξεκινά, με αφοσίωση και αγάπη να δημιουργήσετε μια επιχείρηση που θα βελτιώνεται συνέχεια και θα κερδίζει ολοένα και περισσότερους πελάτες.

Ενδιαφέρομαι για Franchise

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας και το franchise brand για το οποίο ενδιαφέρεστε και θα σας στείλουμε επιπλέον ενημερωτικό υλικό, είτε απευθείας, είτε θα προωθήσουμε το ενδιαφέρον σας στη μητρική εταιρεία.