Τα franchise brands αναπτύσσονται πλέον εν μέσω ενός δυσμενούς οικονομικού περιβάλλοντος και ταυτόχρονα έχουν να αντιμετωπίσουν μια διαφορετική γενιά τόσο δικαιοδόχων, όσο και καταναλωτών, με στόχο να επιζήσουν στην αρένα της αγοράς.

Η γενιά των Millennials

Με τους συνταξιούχους πλέον Baby Boomers και την Generation X στο προσκήνιο, να ευθύνονται για τη σημερινή κρίση στην Ελλάδα και όχι μόνο, τα ηνία περνούν στους Millennials (ή αλλιώς Generation Y), σε όσους δηλαδή γεννήθηκαν μεταξύ του 1980 και του 2000. Οι Millennials είναι αυτοί που καταναλώνουν, αυτοί στους οποίους απευθύνονται οι αλυσίδες franchise και αυτοί που ρυθμίζουν τις τάσεις στην αγορά, νέοι, εθισμένοι στην τεχνολογία, σε σημαντικό ποσοστό άθεοι και άνεργοι και με χαμηλή αγοραστική δύναμη. Ως εκ τούτο, οι προτιμήσεις τους σε fashion brands υψηλού value for money (Pull & Bear, Funky Buddha, Zara, Tally Weijl, Bershka, Crislia, Pink Woman), σε διασκέδαση τύπου street (βλ. ethnic street concepts), η καθημερινή συνήθεια της καφεΐνης στη ζωή τους (Coffee Island, Coffee Lab), αλλά και το γρήγορο και οικονομικό σνακ (Γρηγόρης, Todayilicious), όπως και το άτμισμα (Nobacco, altereGo), σε αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους, (Ryanair, EasyJet), όπως και σε δικτυώσεις «διαμοιρασμού» (Airbnb). Οι Millennials παντρεύονται σε μεγαλύτερη ηλικία, παραμένουν περισσότερο χρόνο κάτω από την οικογενειακή στέγη, αποταμιεύουν ελάχιστα και επιδιώκουν την εμπειρία και όχι την ιδιοκτησία. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 78% των Μillennials θα προτιμούσε να ξοδέψει χρήματα για μια εμπειρία παρά για κάποιο υλικό αγαθό.

Πως τα franchise brands αντιμετωπίζουν τους Millennials

Ήδη, η οικονομία, οι αγορές και τα franchise brands έχουν αρχίσει να προσαρμόζονται στις ανάγκες και στις επιθυμίες αυτής της γενιάς. Οι δαπάνες των Millennials προσανατολίζονται σε τομείς όπως ταξίδια, ψυχαγωγία, τεχνολογία, διαδικτυακός τζόγος, social media, συνδρομητική τηλεόραση, αλυσίδες καφεστίασης, πλατφόρμες ψηφιακής διανομής ή αναπαραγωγής βίντεο και μουσικής. Κάνουν αγορές μέσω διαδικτύου, αναζητούν κουπόνια και online deals, βλέπουν ελάχιστα τηλεόραση, επιλέγουν το διαδίκτυο για την ενημέρωση και τη διασκέδασή τους. Σύμφωνα με μελέτη του social agency aDa (www.ada.gr), οι Millennials δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στη φήμη και στην εικόνα τους και λιγότερο στο «εμείς». Ζουν στον δικό τους κόσμο των check-in στα social media, των ωραιοποιημένων selfies, των likes και των followers. Τον εθισμό των Millennials στο διαδίκτυο και στο κινητό, τον γνωρίζουν πολύ καλά τα franchise brands και έχουν δημιουργήσει online αγοραστικές εμπειρίες, με sites και ηλεκτρονικά καταστήματα βελτιστοποιημένα για mobile συσκευές, με συχνό και σύντομο περιεχόμενο στα blogs τους και με εξαιρετική δραστηριότητα στα social media. Δίνουν ιδιαίτερη σημασία στα σχόλια των πελατών τους, ενθαρρύνουν την επικοινωνία μαζί τους, προσλαμβάνουν influencers, ανεβάζουν videos και φυσικά διαθέτουν λογαριασμούς σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι Millennials ως Franchisees

Πέρα από καταναλωτές, οι Millennials αποτελούν τους νέους franchisees, καθώς είναι ως επί το πλείστον μορφωμένοι, με αβέβαιο επαγγελματικό μέλλον, οι περισσότεροι εκτός αγοράς εργασίας ή με υποαπασχόληση. Στρέφονται, κατ’ αυτόν τον τρόπο στο franchising, προκειμένου να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά (επιχειρηματικότητα εξ’ ανάγκης), όπου τους προσφέρεται μια ολοκληρωμένη βεντάλια υποστηρικτών υπηρεσιών, που μόνοι τους δεν θα μπορούσαν να ανταπεξέλθουν, από τα βασικά (π.χ. το να βρουν το κατάλληλο κατάστημα για να μισθώσουν ή να επιβλέψουν τις εργασίες κατασκευής), μέχρι τα θέματα εκπαίδευσης, διαχείρισης καταστήματος, ανανέωσης προϊόντων κ.ο.κ. Εναρμονισμένα τα franchise brands στις ικανότητες και στις δυνατότητες των Millennials, δίνουν πλέον μεγαλύτερο βάρος στα θέματα υποστήριξης και στελεχώνονται ακόμα πιο ισχυρά, καθώς οι franchisees τους δεν διαθέτουν ιδιαίτερες πρωτοβουλίες και συνεισφέρουν μειωμένα με προτάσεις βελτίωσης κ.ο.κ. Κατ’ αυτόν τον τρόπο συναντάμε ενιαία και κεντρική διαχείριση των social media, αλλά και των παραγγελιών (π.χ. συστήματα παρακαταθήκης), ολοκληρωμένα και προηγμένα συστήματα πληροφορικής ERP με στόχο την αυτοματοποίηση των διαδικασιών, ώστε η «δουλειά» των franchisees να περιορισθεί μόνο στο να «πουλάνε».

Το μέλλον και η gen Z

Η Generation Z, η επόμενη των Millennials γενιά, οι σημερινοί έφηβοι και 20ρηδες, γεννήθηκε μαζί με τα smartphones, και δεν γνωρίζει πως είναι να ζεις χωρίς social media, επικοινωνεί χωρίς πολλά λόγια, με λίγα emoticons και μερικά και που σε αντίθεση με τους millennials προστατεύει πολύ περισσότερο την ιδιωτικότητά της. Χρησιμοποιεί πολύ λιγότερο το Facebook (προτιμά Instagram, Snapchat, Whisper). Σε αντίθεση με τους Millennials που μεγάλωσαν σε οικογένειες με δύο εισοδήματα και πολλές πιστωτικές κάρτες, η Generation Z είδε τους γονείς της να μένουν άνεργοι και αυτό τους κάνει πιο επιφυλακτικούς αναφορικά με το μέλλον τους, αλλά και πιο επινοητικούς με την έννοια ότι αναζητούν ευκαιρίες για να κάνουν τη δική τους δουλειά και να τρέξουν τις δικές τους ιδέες. Η Generation Z είναι, ωστόσο, κάτι περισσότερο από μια γενιά. Αφορά σε ένα τρόπο ζωής και συμπεριφοράς που καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τις τεχνολογικές εξελίξεις και τα εργαλεία που μας δίνει η τεχνολογία. Οι περισσότεροι της Generation Z φιλοδοξούν να αποκτήσουν οικονομική σταθερότητα, μια επιθυμία που μπορεί πιθανόν να συνδέεται με την είσοδο τους στην αγορά εργασίας στο βαθύτερο σημείο της ύφεσης. Ωστόσο, επικεντρώνονται στη δουλειά των ονείρων τους και επιθυμούν μια εργασία με προοπτικές ανάπτυξης, παρά σταθερότητα και φιλικό περιβάλλον εργασίας, προνόμιο που προσφέρει το franchising, καθώς όσο περισσότερο αποτελεσματικά εργασθεί ο κάθε δικαιοδόχος, τόσο περισσότερα μπορεί να καταφέρει.

Screenagers

Πλέον, έχουμε ξεκινήσει μια περίοδο που έχει χαρακτηριστικά και των δύο γενεών (Generations Y και Ζ), μια αμιγώς «digital native» γενιά. Οι Screenagers (δηλ. Generation Ζ και κάποιοι από Millenians) αντιμετωπίζουν το διαδίκτυο, τόσο φυσικά όσο η προηγούμενη γενιά το ραδιόφωνο ή την τηλεόραση. Δεν τους τρομάζουν τα τρομο-headlines της τηλεόρασης για τον «εθισμό στο διαδίκτυο», απλά δεν διανοούνται τη ζωή τους χωρίς το digital connectivity. Οι Millennials αφορούσαν σε μία μεταβατική γενιά σε σχέση με την digital era. Πολλοί εξ αυτών ήταν σε μεγάλο βαθμό natives, με γονείς που τους έβαλαν από πολύ μικρούς στον κόσμο του διαδικτύου. Με digital immigrants γονείς, είχαν να αντιμετωπίσουν την κοινή τους παρουσία στα ίδια social networks. Στην προσπάθεια «διαχείρισης» της κοινής παρουσίας με τους γονείς τους, είτε ανακάλυψαν την αξία των «privacy settings», είτε μεταφέρθηκαν σε πιο «private» social networks, όπως το Snapchat. Οι Screenagers ενδιαφέρονται για το περιβάλλον και το κοινωνικό σύνολο, όπως και για την υγεία τους (καπνίζουν και πίνουν λιγότερο). Είναι πολύ καλά μορφωμένοι και θεωρούνται η πιο έξυπνη γενιά ως τώρα. Έχουν άμεση πρόσβαση στην πληροφορία και ξέρουν πως να ψάχνουν στο διαδίκτυο. Οι Screenagers είναι οι απόλυτοι survivors στο franchising, είτε ως franchisors, είτε ως franchisees, αφού δεν επιθυμούν με τίποτα να δουλέψουν για κάποιον άλλο (έτσι και η έκρηξη των Start Ups). Θέλουν να ξεκινήσουν τις δικές τους δουλειές, έχουν υψηλούς στόχους και φιλοδοξίες, και θα μπορούσαμε να ισχυρισθούμε ότι δεν χαρακτηρίζονται ως «πιστοί» υπάλληλοι, αλλά ούτε και ευκολο-διαχειρίσιμοι franchisees.