ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΝΔΡΕΣΑΚΗΣ (BARISTI SPECIALITY COFFEE)

Στο νέο τεύχος (#101, Ιούλιος 2021, συζητάμε με τον κο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΑΝΔΡΕΣΑΚΗ, Γενικό Διευθυντή των BARISTI SPECIALITY COFFEE, για την επιχειρηματική πρόταση των BARISTI SPECIALITY COFFEE υπό το πλαίσιο τόσο της υγεινομικής κρίσης, όσο και των εξελίξεων στον κλάδο της καφεστίασης.

Πώς αξιολογείτε από άποψη εσόδων των καταστημάτων σας την τρέχουσα περίοδο, μετά πλέον από την άρση των περιορισμών των επισκέψεων σε καταστήματα;

Όλα τα καταστήματα των Baristi Speciality Coffee έχουν υψηλής αισθητικής design, που αποπνέει τόσο φιλικότητα όσο και καθαριότητα, υγιεινή και ασφάλεια, και παρέχουν μια ευρεία γκάμα προϊόντων καφέ, ροφημάτων, αναψυκτικών, γλυκών και αλμυρών σνακς (από μπάρες δημητριακών μέχρι club-sandwich και burgers), άριστης ποιότητας και ανταγωνιστικών τιμών. Ο συνδυασμός αυτός αποτέλεσε το κλειδί της επιτυχίας μας κατά τη διάρκεια των lockdowns με το κύκλο εργασιών των καταστημάτων μας να παρέμεινε σταθερός και σε μερικές περιπτώσεις και με αύξηση.

Πλέον, με την άρση των περιοριστικών μέτρων και την αυξημένη κίνηση στην αγορά, έχουμε επανέλθει ισχυρότεροι, καθώς ο καταναλωτής συνήθισε τον καφέ στο σπίτι και παράλληλα δεν ξέχασε τις παλιές του συνήθειες στο take away και στο delivery, όπως και στο καθιστικό των καταστημάτων μας για μια γρήγορη στάση απόλαυσης.

Έχετε παρατηρήσει αλλαγές στην συμπεριφορά των καταναλωτών και ποιές είναι αυτές;

Η συμπεριφορά των καταναλωτών έχει αλλάξει με κύρια στοιχεία την απαίτησή τους για αυστηρές διαδικασίες υγιεινής και ασφάλειας και την αυξημένη κατανάλωση στο σπίτι.

Ένα σημαντικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι οι καταναλωτές κατά τη διάρκεια των lockdowns συνήθισαν τον καφέ στο χέρι με μικρή τιμή έναντι των καφετεριών, και μεγάλο ποσοστό αυτών παρέμεινε μόνιμος και σταθερός πελάτης μας, έχοντας γνωρίσει τόσο τη ποιότητα των ροφημάτων  μας όσο και τη γενικότερη ποικιλία των προϊόντων που διαθέτουμε.

Πώς αναδιαμορφώθηκαν οι προτεραιότητές σας, μετά την εμπειρία των lockdowns;

Έχοντας διανύσει ένα αρκετά καλό έτος παρά τις αντιξοότητες της εποχής, πραγματοποιήσαμε μια μετέγκατασταση σε μεγαλύτερους και άρτια δομημένους χώρους, όπου φιλοξενούμε τα κεντρικά γραφεία, την αποθήκη μας και το εκπαιδευτικό κέντρο μας.

Εξακολουθούμε να δίνουμε μεγάλο βάρος στην εκπαίδευση δικαιοδόχων και προσωπικού τους, επενδύουμε στο digital marketing και συνεχίζουμε να προσφέρουμε value for money προϊόντα σε μεγάλη ποικιλία.

Πώς αξιολογείτε και πόσο σας βοήθησαν, κατά την διάρκεια των lockdowns, τα applications για online delivery;

Οι σχετικές πλατφόρμες πέρα από την ευκολία που προσφέρουν, δίνουν νέους πελάτες στα καταστήματα. Φυσικά και οι παραγγελίες μέσω αυτών έχουν κόστος, αυτό όμως αντισταθμίζεται από τους νέους πελάτες, αλλά κυρίως είναι μονόδρομος, καθώς όλο και περισσότεροι χρησιμοποιούν σχεδόν αποκλειστικά τις σχετικές πλατφόρμες για τις παραγγελίες τους.

Έχετε δημιουργήσει ή έχετε στα πλάνα σας τη δική σας διαδικτυακή πλατφόρμα παραγγελιών; Τι (θα) προσφέρει επιπλέον στους καταναλωτές και στους franchisees, σε σχέση με τις υφιστάμενες εμπορικές πλατφόρμες (π.χ. e-food, wolt);

Σκεφτείτε να έχετε στο κινητό σας ένα application για κάθε εταιρεία που προτιμάτε, και όχι μόνο για καφέ, αλλά για πίτσα, σουβλάκια, ρούχα, μαζί με τις εφαρμογές για το ρεύμα, τη κινητή τηλεφωνία κ.ο.κ. Μάλλον δεν είναι και τόσο πρακτικό. Στις εμπορικές εφαρμογές, ο καταναλωτής με λίγα κλικς έχει όλα τα καταστήματα της περιοχής του μπροστά του, συγκρίνει τιμές, βλέπει προσφορές, κάνει παραγγελίες. Έτσι, λοιπόν, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν έχουμε στα πλάνα μας την ανάπτυξη δικιάς μας εφαρμογής.

Ποιά είναι τα βασικά στοιχεία της πρότασης franchise της εταιρείας σας.

Τα καταστήματα Baristi Speciality Coffee, είναι υγιή καταστήματα που φέρουν ένα δυνατό brand name, συνυφασμένο με την κερδοφορία που βασίζεται στην διαρκή εκπαίδευση, στην συσσωρευμένη εμπειρία και στη βαθιά γνώση του καφέ. Τα στοιχεία που συντέλεσαν στη ραγδαία ανάπτυξη των Baristi Speciality Coffee, δεν είναι άλλα από την ποιότητα/ ποικιλία των προϊόντων, την άψογη εξυπηρέτηση, την διαρκή εκπαίδευση του προσωπικού και φυσικά, τις προσιτές τιμές. Η επιλογή του κάθε σημείου γίνεται έτσι ώστε να συνδυάζεται η καλή και κεντρική τοποθεσία του καταστήματος με το προσιτό ενοίκιο, και η κατασκευή των καταστημάτων γίνεται με τη δική μας συμβουλευτική υποστήριξη χωρίς έξτρα χρεώση, με συνεργεία που είναι της επιλογής των franchisees μας.

Η επιχειρηματική πρόταση franchise των Baristi Speciality Coffee χαρακτηρίζεται από χαμηλό κόστος κατασκευής, συμπιεσμένα entry fees, μηδενικά royalties και marketing fees, με συνεχή υποστήριξη από τη μητρική εταιρεία. Συνεργαζόμενοι με την Baristi Speciality Coffee αξιοποιείτε:

 • Το δυνατό και αναγνωρίσιμο brand name.
 • Την πολυετή εμπειρία, εξειδίκευση και κορυφαία τεχνογνωσία της μητρικής εταιρείας.
 • Την ολοκληρωμένη και δια βίου εκπαίδευση, τόσο δικιά σας ως franchisees, όσο και του προσωπικού σας, σε όλες τις διαδικασίες διαχείρισης του καταστήματος και εξυπηρέτησης των πελατών, στο ιδιόκτητο εκπαιδευτικό κέντρο της μητρικής εταιρείας.
 • Την συνεχή και άμεση υποστήριξη από την μητρική εταιρεία.
 • Τον πιστοποιημένο ανώτερης ποιότητας speciality καφέ, σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές αγοράς και πώλησης.
 • Την πλήρη προϊοντική γκάμα, με όλα τα είδη καφέ, ροφημάτων και αναψυκτικών, όπως και με γλυκά και αλμυρά σνακς (από μπάρες δημητριακών μέχρι club-sandwich και burgers), σε άριστη ποιότητα και ανταγωνιστικές τιμές.
 • Το κορυφαίο design καταστημάτων.
 • Την υποστήριξη στην εύρεση και επιλογή σημείου σε κεντρικά σημεία με προσιτό ενοίκιο.
 • Την δυνατότητα παράδοσης με το κλειδί στο χέρι.
 • Την ευρεία αποκλειστικότητα περιοχής που θωρακίζει την επένδυσή σας.

Ποιά είναι τα διαφοροποιητικά στοιχεία που ξεχωρίζουν την πρόταση franchise της εταιρείας σας από τον ανταγωνισμό;

Επιγραμματικά θα ήθελα να αναφέρω ως διαφοροποιητικά στοιχεία, τα κάτωθι:

 • Κορυφαία ποιότητα προϊόντων, σε μεγάλη ποικιλία και σε ανταγωνιστικές τιμές
 • Καθαρό, φιλικό, εργονομικό και σύγχρονο design καταστημάτων
 • Καθημερινή υποστήριξη των καταστημάτων και διαρκής βελτίωση του concept

Πώς υποστηρίζετε τους franchisees σας;

Η υποστήριξή μας ξεκινά από την εύρεση και αξιολόγηση του καταστήματος, την αρωγή κατά τη κατασκευή του, τη συνεχή εκπαίδευση, παρακολούθηση και έλεγχο όλων των διαδικασιών και από τις κεντρικές συμφωνίες με τους προμηθευτές μας, ώστε τα καταστήματα να εφοδιάζονται από υψηλής ποιότητας πρώτες ύλες που ταυτόχρονα να διαμορφώνουν πολύ καλά μεικτά περιθώρια.

Ποιό είναι το πλάνο ανάπτυξής σας;

Για το νέο έτος έχουμε ως στόχο τουλάχιστον 6 νέα σημεία, σε σωστές τοποθεσίες. Ταυτόχρονα έχουμε ήδη δρομολογήσει κατ την ανάπτυξή μας εκτός Ελλάδος.

Ειδικά, για την καφεστίαση, πόσο κορεσμένο θεωρείτε τον κλάδο και πως ξεχωρίζει η δική σας πρόταση αναφορικά με τους καταναλωτές;

Δεν μπορούμε να ισχυρισθούμε ότι η καφεστίαση δεν είναι κορεσμένη, αλλά τι σημαίνει αυτό;

Υπάρχουν πολλά coffee shops, εκ των οποίων αρκετά διαθέτουν καλά προϊόντα, σωστή εξυπηρέτηση και ταυτόχρονα είναι όμορφα και καλοδιατηρημένα. Αυτά τα καταστήματα δεν είναι πάρα πολλά!

Από την άλλη υπάρχουν αρκετά έξυπνα σημεία, όπως και περιοχές που δεν καλύπτονται επαρκώς.

Με άλλα λόγια, παρά το μεγάλο πλήθος των καταστημάτων, ο ανταγωνισμός δεν είναι τόσο έντονος και υπάρχουν πολλές περιοχές με ενδιαφέρον, στις οποίες και εστιάζουμε για την ανάπτυξή μας.

Πώς θα σχολιάζατε το μέλλον της εστίασης, τόσο γενικότερα αναφορικά με αναμενόμενες αλλαγές, όσο και ειδικότερα αναφορικά με την διείσδυση του franchising στην καφεστίαση;

Η εστίαση αποτελεί ένα πολύ δυνατό κλάδο, που απασχολεί χιλιάδες εργαζόμενους και παρέχει στον καταναλωτή, τόσο κάλυψη των βασικών αναγκών του, όσο και μια διέξοδο στην καθημερινότητά του.

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι η εύρεση καταστημάτων με λογικά μισθώματα, σαφέστατα το ΦΠΑ θα πρέπει να παραμείνει μειωμένο, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στον καφέ ως προσωρινό φοροεισπρακτικό μέτρο θα πρέπει να αποσυρθεί. Ειδικά για το franchise, από τη μια αποτελεί ην ιδανική επιλογή για όποιον επιθυμεί να ξεκινήσει τη δική του επιχείρηση και από την άλλη θα πρέπει να επανεξετασθεί σοβαρά η ένταξή του στις επιδοτήσεις του ΕΣΠΑ.

Ενδιαφέρομαι για Franchise

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας και το franchise brand για το οποίο ενδιαφέρεστε και θα σας στείλουμε επιπλέον ενημερωτικό υλικό, είτε απευθείας, είτε θα προωθήσουμε το ενδιαφέρον σας στη μητρική εταιρεία.