Michael CI 350Συζητάμε με τον κ Μιχάλη Καμβύση, Network Development Manager των Coffee Island και μας αναλύει τόσο το τρίτο κίνημα του καφέ, όσο και την επιχειρηματική πρόταση των Coffee Island.

Πιστεύετε ότι τα concepts του τρίτου κύματος θα κυριαρχήσουν στην αγορά και θα εκτοπίσουν τα παραδοσιακά καταστήματα και αλυσίδες που χρησιμοποιούν χαρμάνια Arabica–Robusta;

Στο εξωτερικό το 3rd wave coffee αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς. Υπάρχει μεγάλη έξαρση ειδικά στην Αγγλία και τις ΗΠΑ. Υπάρχει στροφή της παγκόσμιας αγοράς στον ποιοτικό καφέ με ιδιαίτερη έμφαση στην προέλευση του. Αυτή η αλλαγή είναι μία πρόκληση για μας.

Οι συνθήκες της αγοράς έχουν κάνει τον καταναλωτή πιο απαιτητικό. Πλέον θέλει να ξέρει περισσότερα για το προϊόν που θα αγοράσει και αναζητά περισσότερες πληροφορίες γι’αυτό . Αντίθετα με τον υπερκαταναλωτισμό και τη μαζικότητα που είχε κυριαρχήσει τα τελευταία χρόνια, ο σύγχρονος καταναλωτής δίνει πολύ μεγαλύτερη σημασία στην προσιτή ποιότητα. Στην Ελλάδα υπάρχει χώρος για ωρίμανση και ανάπτυξη αρκεί τα βήματα αυτά να είναι σταδιακά και προσεκτικά, και όχι απλά να ακολουθούν τάσεις και trends.

Η ανάπτυξη αυτή θα πάρει χρόνο. Για τους γνώστες, ο καλός καφές είναι σαν το καλό κρασί, με τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τα οποία εκτιμούνται σε συγκεκριμένες συνθήκες. Έτσι και τα 3rd wave coffee, και τα αντίστοιχα coffee shops είναι αυτά που πραγματικά στηρίζουν το ποιοτικό καφέ, θα αναπτυχθούν και θα δημιουργήσουν το δικό τους κόσμο, δίχως να ακυρώσουν ωστόσο τον λεγόμενο εμπορικό καφέ

Πώς αλληλοσυνδέεται και πόσο σημαντικό είναι το total design (ύφος καταστήματος, μουσική, εργονομία, υλικά κ.λπ.) των concepts του τρίτου κύματος πέρα από την ποιότητα του κόκκου, τις δυνατότητες της μηχανής και τις ικανότητες του barista;

Στόχος μας είναι οι επισκέπτες των καταστημάτων μας και κατ’ επέκταση οι καταναλωτές των Coffee Island προϊόντων, να απολαμβάνουν μια 360ο ολοκληρωμένη εμπειρία απόλαυσης κατά την επίσκεψή του εκεί. Ξεκινώντας από την επιλογή των χρωμάτων μας που δημιουργούν μια ζεστή και οικεία ατμόσφαιρα μέχρι και τη μυρωδιά του φρεσκολεσμένου καφέ από το καφεκοπτείο μας που παροτρύνει τον καταναλωτή να θέλει να δοκιμάσει νέες ποικιλίες και αρώματα φροντίζουμε ο επισκέπτης να αποκτήσει την πιο ολοκληρωμένη εμπειρία επίσκεψης μιας και το κατάστημά μας αποτελεί τη «συσκευασία» του προϊόντος μας. Ιδιαίτερη έμφαση όμως δίνουμε στις ικανότητες των εργαζομένων μας οι οποίοι αποτελούν το βασικό συστατικό της ολοκληρωμένης εμπειρίας και εκπαιδεύονται συνεχώς σύμφωνα με διεθνή πρότυπα πιστοποιήσεων SCAE & SCAA. Φροντίζουμε όμως καθημερινά αλλά και μέσα στη διάρκεια της μέρας τη λεπτομερή καθαριότητα του εξοπλισμού μας η οποία επίσης συντελεί στην σωστή ποιότητα του καφέ που θέλουμε να προσφέρουμε στους καταναλωτές μας. Το προϊόν μας δεν είναι μόνο ο καφές αλλά η ολοκληρωμένη εμπειρία Coffee Island.

Ποιά είναι τα βασικά χαρακτηριστικά (π.χ. εμβαδό, θέση) ενός τυπικού καταστήματός σας και ποιό το μέσο ύψος επένδυσης;

Η Coffee Island αποτελεί και επιχειρηματικά το πλέον ολοκληρωμένο και ισορροπημένο χαρμάνι συνδυάζοντας απόλυτα ένα παραδοσιακό καφεκοπτείο και ένα μοντέρνο espresso bar ανταποκρινόμενη απόλυτα στην τάση του 3rd wave coffee. Θέλουμε να δείχνουμε το σεβασμό μας στον καταναλωτή με τα υψηλής ποιότητας προϊόντα μας ενώ προσπαθούμε να εξασφαλίζουμε στενές προσωπικές σχέσεις με τον καθένα francisee ξεχωριστα. Δίνουμε την ευκαιρία και την διέξοδο για μια ασφαλή και υγιή επιχειρηματική δράση, με ένα σχετικά χαμηλό απαιτητό αρχικό κεφάλαιο(60.000-65.000€) ή και ακόμα χαμηλότερο με την δυνατότητα ένταξης σε προγράμματα χρηματοδότησης ειδικά για τους συνεργάτες μας, με άμεση κερδοφορία και ταχεία απόσβεση του κεφαλαίου επένδυσης. Γι αυτό κάθε κατάστημα Coffee Island το μελετάμε προσεκτικά και ανά περίπτωση. Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε πως ο ελάχιστος απαιτούμενος χώρος είναι 30τμ με entry fees 15.000 euro ενώ το κόστος της διαμόρφωσης του χώρου κυμαίνεται προσεγγιστικά και αναλόγως με το ακίνητο σε μια τάξη μεγέθους των 20.000€. Για τον απαραίτητο εξοπλισμό και το αρχικό εμπόρευμα χρειάζονται 30.000 ευρώ. Τέλος, δεν υπάρχουν Royalties και Marketing fees.

Ένας καλός καφές απαιτεί ακριβή α’ ύλη, κατάλληλο εξοπλισμό και εκπαιδευμένο barista. Όλα αυτά συμπιέζουν σίγουρα τα μεικτά κέρδη. Ποιά είναι η τιμολογιακή πολιτική σας; Μπορείτε να μας πείτε μερικές ενδεικτικές τιμές λιανικής;

Ο καφές για μας πέραν από μεράκι είναι και επιστήμη και αυτό προσπαθούμε να επικοινωνούμε τόσο στους συνεργάτες όσο και στους καταναλωτές μας. Ταυτόχρονα όμως θέλουμε να ακούμε και να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες τους μέσα από βιώσιμη τιμολογιακή στρατηγική παρέχοντας υψηλής ποιότητας προϊόντα σε προσιτές τιμές. Διασφαλίζουμε επομένως πως εκτός από την ενιαία ποιότητα στα specialty ροφήματά μας και θα βρείτε και ενιαία τιμολόγηση . Ενδεικτικά σας αναφέρουμε πως ένα Freddo Espresso MicroFarm Ethiopia Yukro θα το βρείτε στο 1.60 €, τον αντίστοιχο espresso στο 1.30.

Ποιό είναι το αναπτυξιακό πλάνο σας για την επόμενη πενταετία;

Μέσα στη διάρκεια των επόμενων πέντε ετών στοχεύουμε σε περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου μας τόσο στην Ελλάδα όσο και σε νέες Ευρωπαϊκές αγορές. Για οποιαδήποτε ενέργεια ανάπτυξής μας πραγματοποιούμε για κάθε περιοχή συγκεκριμένα προσεγμένη και λεπτομερή μελέτη σύμφωνη με την καθορισμένη στρατηγική της εταιρίας μας.

Πώς ξεχωρίζετε από τον άμεσο ανταγωνισμό σας, δηλαδή τα άλλα concepts του τρίτου κύματος;

Η μεγάλη διαφορά των Coffee Island με την υπόλοιπη αγορά , είναι η φιλοσοφία μας, η οποία εκφράζεται από αυτό που εμείς ονομάζουμε MASTIGE. Massive και prestige δηλαδή. Τα καταστήματα μας είναι στημένα και δομημένα έτσι ώστε να προσφέρουμε specialty καφέ σε μεγάλο αριθμό καταναλωτών. Το πλήθος των καταστημάτων μας και η γεωγραφία τους, οι direct trade συμφωνίες αλλά και η επιμονή μας στην ποιότητα, μας εξασφαλίζουν τη δυνατότητα να παρέχουμε εξαιρετικό καφέ σε τιμές που είναι αυτό που λέμε value for money.

Οι καφέδες που έρχονται στις μονάδες παραγωγής μας αξιολογούνται γευστικά με απόλυτη αξιοπιστία κατά την κλίμακα του SCAA (Specialty Coffee Association of America) σε επίπεδο Q-Graders προσφέροντας την πιο ολοκληρωμένη εμπειρία καφέ.

Ενώ με τις αμοιβαίες επωφελείς σχέσεις με τους μεμονωμένους παραγωγούς ή συνεταιρισμούς διασφαλίζουμε την εμπιστοσύνη στη διασφάλιση τόσο στους τρόπους συγκομιδής και επεξεργασίας του καφέ αλλά και στις συναλλαγές για την διάθεσή του στο κοινό μας. Παράλληλα επιτυγχάνεται ένας γόνιμος διάλογος αλλά και ανταλλαγή τεχνογνωσίας που δίνει τη δυνατότητα στην Coffee Island να παρέχει στον τελικό καταναλωτή ποιοτικό καφέ που διατηρεί όλα εκείνα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της προέλευσής του. Έτσι ο καταναλωτής μπορεί να απολαύσει τον καφέ της αρεσκείας του με όποιο τρόπο παρασκευής αυτός επιθυμεί, είτε αυτός είναι espresso είτε φίλτρου σε κάποιο από τους 3rd wave τρόπους παρασκευής καφέ (siphon, V60, chemex, aeropress, κτλ..) ενώ στο brew bar μας θα συναντήσει σε κάθε κατάστημα, τους έμπειρους barista μας να παρασκευάζουν καφέ V60.

Για μας ο καφές είναι τρόπος ζωής. Ξεκινώντας από την επιλογή του κόκκου και της φάρμας με την οποία θα συνεργαστούμε, μέχρι το ρόφημα που θα φτάσει στο ποτήρι, όλα ελέγχονται λεπτομερώς από τα στελέχη της εταιρείας μας.

Κάπως έτσι φτάσαμε και στο launching ήδη από το 2014 του επιτυχημένου MicroFarm project το οποίο και αποτελεί αποκλειστικότητα της Coffee Island. Είχαμε το όραμα να εισάγουμε τον specialty καφέ στην Ελλάδα σε προσιτή τιμή και το υλοποιήσαμε ερχόμενοι απευθείας σε επαφή με φάρμες καλλιέργειας καφέ κάτι που μας διαφοροποιεί σε σχέση με τους υπόλοιπους μιας και δεν υπάρχει άλλη αλυσίδα καταστημάτων με ανάλογη δραστηριότητα.

Έχουμε φέρει λοιπόν σε όλους τους λάτρεις του καφέ τις πιο εκλεκτές ποικιλίες από τη Νικαράγουα, τη Ρουάντα και πρόσφατα από την Αιθιοπία.

Ποιό είδος/ποικιλία καφέ προτιμάτε και ποιός τρόπος παρασκευής είναι ο αγαπημένος σας;

Όπως λέμε, μας αρέσει ο “ψαγμένος espresso”. Δεν μπορούμε εύκολα να ξεχωρίσουμε μια ποικιλία από την άλλη μιας και όλοι έχουν την ιδιαιτερότητά τους. Υπάρχουν καφέδες natural, προερχόμενοι από ξηρή μέθοδο επεξεργασίας. Καφέδες με έντονα αρώματα γλυκών φρούτων, πολύπλοκή γεύση και διακριτική οξύτητα. Συνήθως χρησιμοποιούμε το V60 για την παρασκευή, γιατί μας επιτρέπει να έχουμε μεγάλο περιθώριο να δοκιμάσουμε διαφορετικές εκδοχές του ίδιου καφέ. Εξάλλου αυτό είναι και το θέμα. Ένας ποιοτικός καφές, με μικρές αλλαγές στην εκχύλιση, την άλεση, να μας δώσει ένα τελείως διαφορετικό αποτέλεσμα. Και κάθε εκχύλιση να μας δώσει νέα στοιχεία των καφέδων, να μας τους γνωρίσει ξανά.

Ενδιαφέρομαι για Franchise

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας και το franchise brand για το οποίο ενδιαφέρεστε και θα σας στείλουμε επιπλέον ενημερωτικό υλικό, είτε απευθείας, είτε θα προωθήσουμε το ενδιαφέρον σας στη μητρική εταιρεία.