taresso 350Συζητάμε με τον κ. Βασίλη Τάρταρη, Γενικό Διευθυντή της TARESSO και μας αναλύει το concept της εταιρείας του, όπως και τις προοπτικές ανάπτυξης των 3rd wave coffee shops.

Πιστεύετε ότι τα concepts του τρίτου κύματος θα κυριαρχήσουν στην αγορά και θα εκτοπίσουν τα παραδοσιακά καταστήματα και αλυσίδες που χρησιμοποιούν χαρμάνια Arabica–Robusta;

Η κρίση έκανε κάποια πράγματα πιο ξεκάθαρα, και οι καταναλωτές πλέον ψάχνουν το value for money σε κάθε συναλλαγή που πραγματοποιούν και αυτό συμπεριλαμβάνει και την καθημερινή συνήθεια του καφέ. Τα concepts του τρίτου κύματος αναμφισβήτητα έχουν να προσφέρουν αρκετά περισσότερα από τα παραδοσιακά καταστήματα με εμπορικούς καφέδες. Μέρα με την μέρα οι ενημερωμένοι καταναλωτές θα προτιμούν όλο και περισσότερο τα μαγαζιά με τους speciality καφέδες. Αυτό όμως θα πάρει, φυσικά, αρκετό χρόνο για να εκτοπίσει τα παραδοσιακά καταστήματα. Σε κάθε περίπτωση, κάθε νέο 3rd wave project που ξεκινάει βοηθάει στην καλύτερη ενημέρωση του καταναλωτή.

Τα coffee shops σε όλο τον κόσμο αλλάζουν και μαζί τους αλλάζουν και οι καταναλωτικές συνήθειες, με το 3rd wave coffee movement να αποτελεί τη νέα παγκόσμια τάση στον καφέ. Η TARESSO, με γνώση, εμπειρία και υποδομές, έχει ξεκινήσει την ανάπτυξή της μέσω franchise, με δέσμευση στο όραμά της να προσφέρει υψηλής ποιότητας single origin coffees, ανατρέποντας τα καθιερωμένα στη χώρα μας, τόσο με την ποιότητα των α’ υλών, όσο και με τον κορυφαίο σερβιρισμένο καφέ, ένα τελικό εκπληκτικό αποτέλεσμα εξαίρετου εξοπλισμού και άψογα εκπαιδευομένων baristi, σε ιδιαίτερα προσεγμένων αισθητικά coffee shops.

Πώς αλληλοσυνδέεται και πόσο σημαντικό είναι το totaldesign (ύφος καταστήματος, μουσική, εργονομία, υλικά κ.λπ.) των concepts του τρίτου κύματος πέρα από την ποιότητα του κόκκου, τις δυνατότητες της μηχανής και τις ικανότητες του barista;

Το total design είναι απίστευτα σημαντικό και διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο, καθώς από όλα τα ερεθίσματα που δέχεται ο καταναλωτής καταλαβαίνει καλύτερα και άμεσα τι ακριβώς αφορά το 3rd wave. Πώς μπορούμε να μιλάμε για 3rd wave coffee movement όταν ο barista είναι κρυμμένος πίσω από μια μπάρα ή όταν το μαγαζί δεν έχει τον απαραίτητο εξοπλισμό για να δουλέψει speciality καφέδες.

Τα καταστήματά μας είναι σύγχρονα και ζεστά, με κυρίαρχα υλικά το ξύλο και το γυαλί, μοντέρνα και άνετα, προσφέρουν κορυφαίας ποιότητας καφέ, όπου ο barista μας προτείνει τόσο συγκεκριμένη ποικιλία, όσο και την ενδεδειγμένη μέθοδο παρασκευής όπως espresso, drip-over, aeropress, syphon. Ακόμη και το αφρόγαλα παρασκευάζεται διαφορετικά και ταιριάζει αρμονικά με τα αρώματα και τις γεύσεις του κόκκου, διακοσμημένο με περίτεχνα σχέδια latte art.

Το όραμα της TARESSO είναι να μπορέσει να εμπνεύσει και άλλους ανθρώπους να μυηθούν στον τομέα του Single Origin Coffee και να την ακολουθήσουν σε αυτό το όμορφο ταξίδι. Η εταιρεία, σε όλες τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες, δεσμεύεται σε ειλικρινείς συνεργασίες, χωρίς κρυφά κόστη και ψιλά γράμματα, στοχεύοντας σε αμοιβαία κέρδη και με κοινή δέσμευση στο πάθος για τον τέλειο καφέ.

Ποιά είναι τα βασικά χαρακτηριστικά (π.χ. εμβαδό, θέση) ενός τυπικού καταστήματός σας και ποιό το μέσο ύψος επένδυσης;

Τα βασικά χαρακτηριστικά ενός τυπικού καταστήματος Taresso Coffee Shop είναι μεταξύ 40 – 50 τ.μ. σε καίριο σημείο, το μέσο ύψος επένδυσης κυμαίνεται στις 50.000 € με το μεγαλύτερο ποσοστό των χρημάτων να αφορά εξειδικευμένο εξοπλισμό για ψήσιμο, άλεση και παραγωγή καφέ. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η μητρική εταιρεία δεν επιβαρύνει τους συνεργάτες της με royalties και marketing fees.

Το σύστημα franchise της TARESSO έχει σχεδιασθεί ώστε αφενός να διασφαλίζει ότι όλοι οι πελάτες θα ενθουσιάζονται κάθε φορά που θα απολαμβάνουν το κάθε προϊόν που θα παραγγέλνουν και αφετέρου ότι όλοι οι συνεργάτες – δικαιοδόχοι της θα δημιουργήσουν το σημείο αναφορά της περιοχής τους, με πλήρη υποστήριξη και εκπαίδευση, παρέχοντας κορυφαία προϊόντα και αλλάζοντας τις καθημερινές συνήθειες στον καφέ όπως τον γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, παρέχοντας μια σειρά από μοναδικά προνόμια:

• Σύγχρονα και ζεστά καταστήματα.

• Single origin coffees και blends.

• Πλήρης εκπαίδευση, με τους συνεργάτες να λαμβάνουν πιστοποίηση μετά το πέρας της εκπαίδευσή τους από τον οργανισμό SCAE (Specialty Coffee Association of Europe).

• Κορυφαίο εξοπλισμό.

• Υψηλά περιθώρια μεικτού κέρδους.

• Έσοδα από coffee to go, delivery και προϊόντα retail.

• Γεωγραφική αποκλειστικότητα.

Ένας καλός καφές απαιτεί ακριβή α’ ύλη, κατάλληλο εξοπλισμό και εκπαιδευμένο barista. Όλα αυτά συμπιέζουν σίγουρα τα μεικτά κέρδη. Ποιά είναι η τιμολογιακή πολιτική σας; Μπορείτε να μας πείτε μερικές ενδεικτικές τιμές λιανικής;

Ο καταναλωτής αυτό που ψάχνει κατά βάση είναι να πιεί καλό καφέ, υψηλής ποιότητας σε σωστή τιμή. Το όλο project είναι μία εμπειρία. Δεν θα μπορούσαμε να προσφέρουμε προϊόντα υψηλής ποιότητας σε φθηνές τιμές. Οι τιμές μας, ωστόσο, είναι πολύ ανταγωνιστικές και σίγουρα αποτελούν value for money επιλογή. Μια ενδεικτική τιμή είναι τα 1,20 € για έναν μονό espresso.

Ποιό είναι το αναπτυξιακό πλάνο σας για την επόμενη πενταετία;

Το πλάνο της εταιρείας μας αφορά σε 52 καταστήματα, δηλαδή ένα κατάστημα ανά νομό με εξαίρεση τους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης.

Πώς ξεχωρίζετε από τον άμεσο ανταγωνισμό σας, δηλαδή τα άλλα concepts του τρίτου κύματος;

Προσφέρουμε στον πελάτη μία ολοκληρωμένη εμπειρία, οι καφέδες μας είναι minimum 86 specialty points και αρκετές φορές δουλεύουμε με φάρμες οι οποίες έχουν πετύχει διακρίσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτή την εποχή π.χ. διαθέτουμε τον καφέ που κατέκτησε την πρώτη θέση στο WBC 2015. Ένας καφές από Colombia φάρμα Inmaculada.

Ένα ακόμη πλεονέκτημα της εταιρείας μας είναι η άμεση συνεργασία με πολλούς οίκους εξοπλισμού μέσω της ιστοσελίδας μας barista.gr. Οτιδήποτε καινούργιο εμφανίζεται στον χώρο του speciality σίγουρα το έχουμε.

Τα καταστήματά μας διαθέτουν κορυφαίο εξοπλισμό όπως τα προϊόντα της Chemex, τις μηχανές Rocket Milano και Vibiemme, των οποίων είμαστε αποκλειστικός αντιπρόσωπος στην Ελλάδα.

Τέλος, στην εταιρεία μας η εκπαίδευση των συνεργατών μας γίνεται σε πολύ υψηλά πρότυπα, καθώς και οι εκπαιδευτές μας είναι SCAE Authorised Trainers και όλοι οι baristi της αλυσίδας μας λαμβάνουν την σχετική πιστοποίηση.

Ποιό είδος/ποικιλία καφέ προτιμάτε και ποιός τρόπος παρασκευής είναι ο αγαπημένος σας;

Είμαι μεγάλος fan της Αφρικής, καφέδες από Yirgachieffe και Kenya σε cold brew extraction είναι οι αγαπημένοι μου, ειδικά τώρα το καλοκαίρι.

Να σημειώσουμε ότι η TARESSO προσφέρει προϊόντα με ονομασία προέλευσης, συνεργαζόμενη με τους κορυφαίους συνεταιρισμούς και οίκους στον κόσμο. Όλοι οι καφέδες μας έχουν πλήρη περιγραφή της προέλευσης τους και του τρόπου επεξεργασίας τους. Επικεντρωνόμαστε ιδιαίτερα στον τόπο προέλευσης του καφέ, όπως και στον αγρότη που κάνει την παραγωγή, αξιολογώντας με αυστηρότητα όλα τα απαραίτητα στοιχεία από τον τρόπο που καλλιεργεί τα προϊόντα η εκάστοτε φάρμα μέχρι τις διαδικασίες επεξεργασίας του καφέ.

Ενδιαφέρομαι για Franchise

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας και το franchise brand για το οποίο ενδιαφέρεστε και θα σας στείλουμε επιπλέον ενημερωτικό υλικό, είτε απευθείας, είτε θα προωθήσουμε το ενδιαφέρον σας στη μητρική εταιρεία.