ΦΩΤΗΣ ΒΛΑΧΑΚΗΣ (BRIDGE URBAN COFFEE ROASTERS)

Στο νέο τεύχος (#101, Ιούλιος 2021, συζητάμε με τον κο ΦΩΤΗ ΒΛΑΧΑΚΗ, Managing Partner των BRIDGE URBAN COFFEE ROASTERS, για την επιχειρηματική πρόταση των BRIDGE URBAN COFFEE ROASTERS υπό το πλαίσιο τόσο της υγεινομικής κρίσης, όσο και των εξελίξεων στον κλάδο της καφεστίασης.

Πώς αξιολογείτε από άποψη εσόδων των καταστημάτων σας την τρέχουσα περίοδο, μετά πλέον από την άρση των περιορισμών των επισκέψεων σε καταστήματα;

Τα καταστήματά μας διακρίνονται για τη σταθερότητά τους, όσον αφορά τα έσοδα και τους φανατικούς πελάτες, οπότε η άρση των μέτρων μας βρήκε με μικρές διαφορές. Σίγουρα ο κόσμος είναι πιο άνετος στο να αγοράσει τα προϊόντα του με take away, αλλά και η διανομή παραμένει ακόμα σε πολύ υψηλά επίπεδα. Έτσι κι αλλιώς, η παραγγελία μέσω τηλεφώνου ή με οποιονδήποτε ηλεκτρονικό τρόπο έχει μπει στη ζωή μας για τα καλά.

Έχετε παρατηρήσει αλλαγές στην συμπεριφορά των καταναλωτών και ποιες είναι αυτές;

Όλη αυτή την περίοδο, οι καταναλωτές, μέσα από την ασφάλεια του σπιτιού και με ανέπαφες συναλλαγές, έδειξαν ότι δεν έπαψαν να καταναλώνουν. Ωστόσο, φαίνεται ότι, πλέον, δίνουν μεγαλύτερη σημασία στην καθαριότητα ενός καταστήματος και στις διαδικασίες που ακολουθούνται για τη συντήρησή του. Όσον αφορά τα υγειονομικά πρωτόκολλα, δίνουν βάση και στην παραμικρή λεπτομέρεια και επιλέγουν καταστήματα που θεωρούν ότι είναι ασφαλή για να αγοράσουν τον καφέ τους. Στις καταναλωτικές συμπεριφορές, παρατηρήθηκε δραματική αύξηση του retail καφέ για το σπίτι καθώς, επίσης, η προτίμηση στα συσκευασμένα προϊόντα. Το take away εξακολουθεί να είναι σε υψηλά ποσοστά, ενώ οι πελάτες αποφεύγουν την παραμονή και χρήση των κοινόχρηστων εσωτερικών χώρων.

Ποιες είναι οι βασικές αλλαγές που ενσωματώθηκαν στο επιχειρηματικό μοντέλο σας, μετά την εμπειρία των lockdowns;

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας και των lockdowns τα Bridge Urban Coffee Roasters είχαν την ευχέρεια και λειτούργησαν κανονικά, ωστόσο χρειάστηκε να γίνουν κάποιες αλλαγές ώστε να ανταπεξέλθουν στα νέα δεδόμενα. Ένα κομμάτι στο οποίο δόθηκε ιδιαίτερη σημασία ήταν του delivery όπου χρειάστηκε να ενισχυθεί για καλύτερη και άμεση εξυπηρέτηση των πελατών. Επίσης, λόγω της μεγάλης κατανάλωσης καφέ των πελατών στο σπίτι ενισχύθηκε και το καφεκοπτείο των καταστημάτων. Παράλληλα, στραφήκαμε προς την αναζήτηση νέων συσκευασμένων προϊόντων τα οποία και προστέθηκαν στο μενού.

Μπροστά στην ανάγκη τήρησης των μέτρων ασφαλείας και υγιεινής των εργαζομένων και των καταναλωτών, προχωρήσαμε σε περαιτέρω εκπαίδευση του προσωπικού για τον ασφαλέστερο χειρισμό των τροφίμων, καθώς δημιουργήθηκε και πρωτόκολλο ασφαλείας στην περίπτωση ύποπτου κρούσματος.

Τέλος, η ιδέα ανανέωσης της ιστοσελίδας υπήρχε, αλλά τα νέα δεδομένα επιτάχυναν τη διαδικασία. Το ανανεωμένο site της Bridge Urban Coffee Roasters θα προσφέρει περισσότερες επιλογές στους χρήστες με ύπαρξη e-shop και δυνατότητα για online παραγγελία. Μαζί με την ιστοσελίδα έρχεται και η εφαρμογή για κινητά Bridge Urban App.

Πώς αξιολογείτε και πόσο σας βοήθησαν, κατά την διάρκεια των lockdowns, τα applications για online delivery;

Η πανδημία του Covid-19 επιτάχυνε διεθνώς τη διάδοση της χρήσης των ηλεκτρονικών παραγγελιών. Στον σημερινό, ολοένα και πιο ψηφιοποιημένο κόσμο, οι online πλατφόρμες παραγγελιών μόνο θετικά μπορούν να αξιολογηθούν, καθώς προσφέρουν γρήγορη και εύκολη εξυπηρέτηση. Δεδομένης της νέας κατάστασης για online παραγγελίες, υπάρχει μεγαλύτερη οργάνωση και δίνεται η δυνατότητα εξυπηρέτησης περισσότερων παραγγελιών. Ο χρόνος στα τηλέφωνα και οι πιθανότητες λάθους μειώνονται δραματικά, ενώ, την ίδια στιγμή, υπάρχει πλήρης ενημέρωση και παρακολούθηση για την εξέλιξη της παραγγελίας.

Έχετε δημιουργήσει ή έχετε στα πλάνα σας τη δική σας διαδικτυακή πλατφόρμα παραγγελιών; Τι (θα) προσφέρει επιπλέον στους καταναλωτές και στους franchisees, σε σχέση με τις υφιστάμενες εμπορικές πλατφόρμες (π.χ. e-food, wolt);

Είναι σαφές ότι ο χάρτης του online delivery στην Ελλάδα διευρύνεται ταχέως από μέρα σε μέρα. Ναι, η νέα διαδικτυακή πλατφόρμα παραγγελιών της Bridge Urban Coffee Roasters θα κυκλοφορήσει μέσα στο επόμενο διάστημα. Με την ομάδα Marketing έχουμε θέσει νέους στόχους και προχωράμε δυναμικά με σκοπό την ανάπτυξη της εταιρείας. Ένα από τα πράγματα που θα δείτε είναι η νέα εφαρμογή για κινητά Bridge Urban App, μέσα από την οποία οι πελάτες θα μπορούν να κάνουν την παραγγελία τους σε λιγότερο από 1΄. Την ίδια στιγμή οι πελάτες θα μπορούν να κάνουν την παραγγελία τους και από την ανανεωμένη ιστοσελίδα Bridge Urban Coffee Roasters.

Μέσα από τις διαδικτυακές πλατφόρμες παραγγελιών τα οφέλη είναι πολλά και για τους πελάτες αλλά και για τις επιχειρήσεις. Βασικό πλεονέκτημα η εξασφάλιση μεγαλύτερης συνέπειας. Οι πελάτες θα μπορούν να προγραμματίζουν την παραγγελία τους για την ακριβή ώρα και το σημείο παραλαβής, το οποίο σημαίνει γρήγορη εξυπηρέτηση, χωρίς καθυστερήσεις. Επιπλέον, ο συντονισμός και η ενημέρωση εντός της εταιρείας είναι μεγάλο όφελος, καθώς επιτυγχάνεται άμεση ενημέρωση των καταστημάτων σε τυχόν καθυστερήσεις και παράπονα, και αποφεύγονται πιθανά λάθη. Τα καταστήματα Bridge Urban Coffee Roasters, δεδομένου ότι διαθέτουν τη δική τους υπηρεσία διανομής, μετράνε ένα επιπλέον πλεονέκτημα, καθώς δίνεται δυνατότητα ενημέρωσης και παρακολούθησης της εξέλιξης των παραγγελιών. Αυτό σημαίνει ότι, όλη η διαδικασία, από την καταχώρηση μέχρι την παράδοση, θα βρίσκεται αποκλειστικά μέσα στην εταιρεία και, πλέον, δεν θα υστερεί σε τίποτα από τις υφιστάμενες εμπορικές πλατφόρμες.

Ποια είναι τα βασικά στοιχεία της πρότασης franchise της εταιρείας σας.

Το franchising είναι μια ασφαλής μέθοδος στο επιχειρείν και η Bridge Urban Coffee Roasters υιοθετεί αυτή τη στρατηγική για την ανάπτυξή της, παρέχοντας ένα πλήρες επιχειρηματικό σύστημα λειτουργίας και ολοκληρωμένης υποστήριξης στο δίκτυο των καταστημάτων. Η εταιρεία διαθέτει κατάλληλες οργανωτικές και υλικοτεχνικές υποδομές με Εργαστήριο Ελέγχου Ποιότητας, Τμήμα Παραγωγής, Συσκευαστήριο και Εκπαιδευτικό Κέντρο. Κύριο προϊόν είναι ο καφές, που καβουρδίζεται σε μια σύγχρονη Μονάδα Παραγωγής με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας και Πιστοποίηση ISO 22000:2005.

Σημαντικό για εμάς, είναι να εξασφαλίσουμε τη σταθερότητα των προϊόντων μας και ειδικότερα των ροφημάτων καφέ, στοχεύοντας στη σωστή παρασκευή. Κατά συνέπεια, όλα τα μέλη του προσωπικού και των συνεργατών εκπαιδεύονται υπό τη δική μου καθοδήγηση, ως πιστοποιημένος SCA Trainer – Q Grader, προκειμένου να μπορούν να αποδώσουν το βέλτιστο στην παρασκευή καφέ.

Παράλληλα, η Bridge Urban Coffee Roasters επενδύοντας στην υγιή σχέση μεταξύ των συνεργατών και πελατών έχει δημιουργήσει ένα πρότυπο Τηλεφωνικό Κέντρο για την καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των πελατών.

Ποια είναι τα διαφοροποιητικά στοιχεία που ξεχωρίζουν την πρόταση franchise της εταιρείας σας από τον ανταγωνισμό;

Η επιχειρηματική πρόταση των Bridge Urban Coffee Roasters χαρακτηρίζεται από μια σειρά από ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, τα οποία οδηγούν κάθε κατάστημα της αλυσίδας στην επιτυχία και το θωρακίζουν έναντι του ανταγωνισμού. Η εμφάνιση, αρχικά, με την ιδιαίτερα σύγχρονη αισθητική των καταστημάτων αποπνέει ένα Urban style που τα κάνει μοναδικά. Αλλά για να σταθούμε και στα πιο σημαντικά, για κάθε υποψήφιο κατάστημα πραγματοποιείται έρευνα αγοράς και μελέτη σκοπιμότητας, ενώ ελέγχεται και η περιοχή ενδιαφέροντος. Σε κάθε κατάστημα τηρούνται αυστηρά τα όρια εξυπηρέτησης με δέσμευση της περιοχής εξυπηρέτησης, δημιουργώντας ένα δίκτυο καταστημάτων με κοινούς στόχους. Κατά το αρχικό διάστημα λειτουργίας κάθε καταστήματος υπάρχει καθοδήγηση από εμάς, όπου χρειάζεται, καθώς, επίσης, πραγματοποιούνται και συνεχή σεμινάρια για εκπαίδευση των δικαιοδόχων και του προσωπικού ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέρθουν στις υψηλές απαιτήσεις. Φυσικά, ένα μεγάλο πλεονέκτημα είναι η ύπαρξη τηλεφωνικού κέντρου που προσφέρει οργάνωση, επαγγελματική προσέγγιση, καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση πελατών.

Πώς υποστηρίζετε τους franchisees σας;

Επιλέγοντας κατάλληλους συνεργάτες και έχοντας στενή σχέση μαζί τους, στοχεύουμε στη συστηματική παρακολούθηση των καταστημάτων το οποίο είναι και ένα από τα προτερήματά μας. Σκοπός είναι η συνεχής βελτίωση και αύξηση της κερδοφορίας των καταστημάτων και, κατά συνέπεια, των Franchisees. Παράλληλα, υπάρχει συνεχής υποστήριξη σε θέματα οργάνωσης και λειτουργίας, αλλά και στο Marketing με τοπικές προωθητικές ενέργειες και πλήρη κάλυψη δημιουργικών, καθώς και προωθητικές ενέργειες σε Social Media.

Δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στο προϊόν, η προμήθεια πρώτων υλών γίνεται, προσεκτικά, από επιλεγμένους προμηθευτές, ώστε να υπάρχει έλεγχος ιχνηλασιμότητας των προϊόντων και εξασφάλιση σωστών συνθηκών μεταφοράς. Όσον αφορά την τροφοδοσία, στόχος είναι η κορυφαία ποιότητα στη σωστή τιμή, χωρίς μεσάζοντες, ενώ παράλληλα υπάρχει συνεχής αναζήτηση σε νέα προϊόντα που υπάρχει ενδιαφέρον στην αγορά. Mε τον καφέ να αποτελεί το κύριο προϊόν των καταστημάτων Bridge Urban Coffee Roasters, η άμεση επικοινωνία με παραγωγούς μας βοηθά ακόμα περισσότερο στη βελτιστοποίηση της ποιότητας του καφέ μας.

Στη Bridge Urban Coffee Roasters έχουμε αναλάβει όλο το εύρος της αλυσίδας του καφέ, από την επιλογή των κόκκων, το καβούρδισμα, τη γευσιγνωσία μέχρι το τελικό στάδιο παρασκευής που αφορά τον Barista. Κατά συνέπεια, η εκπαίδευση όλου του προσωπικού των καταστημάτων, πραγματοποιείται μέσα από συνεχή σεμινάρια, σε διαφορετικά επίπεδα ανάλογα την εμπειρία.

Τέλος, εξίσου σημαντική είναι η ύπαρξη Τηλεφωνικού Κέντρου που αναλαμβάνει όλη την παραγγελιοληψία, την προώθηση νέων προϊόντων και τη διαχείριση παραπόνων.

Ποιο είναι το πλάνο ανάπτυξής σας;

Με σταθερά και γρήγορα βήματα, αλλά όχι βιαστικά, συνεχίζουμε να αναζητούμε συνεργάτες που θα μοιραστούν το ίδιο πάθος και θα εμπιστευτούν το πλάνο μας για την επένδυσή τους. Το πλάνο είναι η ανάπτυξή μας σε όμορες περιοχές για να μπορούν οι ικανοποιημένοι πελάτες μας να το διαδώσουν και εμείς να μπορούμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της εποχής.

Ειδικά, για την καφεστίαση, πόσο κορεσμένο θεωρείτε τον κλάδο και πως ξεχωρίζει η δική σας πρόταση αναφορικά με τους καταναλωτές;

Κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους με τα συνεχόμενα lockdowns ένα μεγάλο ποσοστό επιχειρήσεων προσπάθησε μέσω προσφορών/ εκπτώσεων να αυξήσει τις παραγγελίες του και στράφηκε σε combo προτάσεις. Όμως, πρακτικά, είναι πλέον πολύ δύσκολο οποιοδήποτε κατάστημα να αντέξει την πίεση του ανταγωνισμού, αν δεν προσφέρει σωστή ποιότητα και σταθερότητα στους πελάτες, οι οποίοι αποδεικνύονται ολοένα και πιο απαιτητικοί.

Τα Bridge Urban Coffee Roasters δεν συμμετέχουν σε προσφορές 1+1 κ.ά., μένουμε προσηλωμένοι στην υψηλή ποιότητα. Γνωρίζουμε ότι όταν η ποιότητα παραμένει ψηλά δεν μπορούν να γίνονται εκπτώσεις στην τιμή.

Ως σωστή εταιρεία, στεκόμαστε δίπλα στα καταστήματα μας και στους Franchisees, τόσο σε επίπεδο ενημέρωσης όσο και σε επίπεδο εκπαίδευσης και τεχνικής υποστήριξης - συντήρησης εξοπλισμού. Ο στόχος μας αφορά το σταθερό και ποιοτικό προϊόν, χωρίς αποκλίσεις από κατάστημα σε κατάστημα, σε συνδυασμό με την υψηλού επιπέδου ταχεία εξυπηρέτηση.

Τέλος, η διαφορετική αισθητική που προσφέρουν τα καταστήματα Bridge Urban με το Urban style, αποτελεί μια αξέχαστη εμπειρία για όποιον τα επισκέπτεται.

 

Ενδιαφέρομαι για Franchise

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας και το franchise brand για το οποίο ενδιαφέρεστε και θα σας στείλουμε επιπλέον ενημερωτικό υλικό, είτε απευθείας, είτε θα προωθήσουμε το ενδιαφέρον σας στη μητρική εταιρεία.