ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΙΣΑΗΛΙΔΗΣ (IWG Ελλάδος)

Στο νέο τεύχος (#101, Ιούλιος 2021, συζητάμε με τον κο ΧΡΗΣΤΟ ΜΙΣΑΗΛΙΔΗ (CEO, IWG Ελλάδος), για την επιχειρηματική πρόταση της IWG υπό το πλαίσιο τόσο της υγεινομικής κρίσης, όσο και των εξελίξεων στον κλάδο των workplaces.

Αρχικά, θα θέλαμε να σας ρωτήσουμε για το πως η κατάσταση που βιώνουμε εν μέσω πανδημίας έχει επηρεάσει τον κλάδο και την δραστηριότητα σας.

Και πριν  από την εποχή της πανδημίας, οι ευέλικτοι χώροι εργασίας εμφάνιζαν τα τελευταία έτη σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Ο κόσμος χρειαζόταν περισσότερες επιλογές σε επαγγελματικούς σύγχρονους χώρους, που θα παρείχαν στους ανθρώπους την επιλογή και την ευελιξία που αναζητούσαν. Παρατηρούσαμε λοιπόν μία αύξηση 13% ετησίως στην συγκεκριμένη αγορά παγκοσμίως . Θεωρούμε ότι λόγω της πανδημίας όλη αυτή η διαδικασία θα επιτευχθεί ταχύτερα, καθώς η ανάγκη για ευελιξία έγινε πιο ξεκάθαρη από ποτέ σε όλες τις μεγάλες εταιρίες παγκοσμίως. Συμπεραίνουμε, λοιπόν, ότι η πανδημία ενισχύει τη λογική της ευελιξίας στην εργασία, άρα και τους ευέλικτους χώρους εργασίας.

Αν δούμε και την θετική πλευρά των πραγμάτων, τι θα αναφέρατε ότι σας πρόσφερε η εμπειρία του lockdown;

Η πανδημία επιτάχυνε μια τάση που βρίσκεται σε εξέλιξη για αρκετά χρόνια, καθώς οι οργανισμοί μεταβαίνουν προοδευτικά σε έναν υβριδικό τρόπο εργασίας, δηλαδή ένα συνδυασμό εργασίας από το σπίτι και περιστασιακά από το εταιρικό γραφείο.  Μάλιστα η εργασία δεν θα γίνεται μόνο από τα κεντρικά γραφεία μιας εταιρείας, αλλά και από τοπικά γραφεία ώστε η εργασία να παρέχεται κοντινότερα στον τόπο κατοικίας των εργαζομένων. Σε αυτήν την προσφορά τοπικών γραφείων, οι ευέλικτοι χώροι εργασίας  θα παίξουν κυρίαρχο ρόλο. Καταλήγουμε λοιπόν, σε ένα μοντέλο που περιλαμβάνει εργασία από το σπίτι και ένα μείγμα παραδοσιακών γραφειακών χώρων με εκτενέστερη χρήση των ευέλικτων χώρων εργασίας,  καθώς είναι βέβαιο πως θα ήταν αδύνατον το 100% των εργαζομένων μιας εταιρείας να εργάζεται μόνο από το σπίτι.

Όσον αφορά στην πρόταση franchise της IWG, ποια είναι;

Από την πρώτη στιγμή και καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεργασίας μας προσφέρουμε συνεχή υποστήριξη τόσο σε τοπική όσο και σε παγκόσμια κλίμακα. Οι βασικές μας υπηρεσίες προς τους Franchisees είναι:

  • Πρόσβαση στο παγκόσμιο πελατολόγιο μας

  • Παγκόσμια κέντρα υποστήριξης που παρέχουν την βέλτιστη εξυπηρέτηση πελατών από το πλέον άριστα εκπαιδευμένο προσωπικό μας

  • Σύστημα διαχείρισης αιτημάτων πωλήσεων για τα κέντρα, σε όποιο μέρος του κόσμου και αν βρίσκονται

  • Συνεχή εκπαίδευση για το προσωπικό των επιχειρηματικών κέντρων

  • Υποστηρικτικό υλικό marketing

  • Εφαρμογές πωλήσεων, συστήματα κρατήσεων και τιμολόγησης

Τι κάνει την πρόταση της IWG να ξεχωρίζει;

Έρευνες των μεγαλύτερων real estate brokerage εταιρών, δείχνουν ότι, μέχρι το 2030 το 30% των γραφειακών χώρων μεγάλων εταιρειών θα στεγάζεται σε ευέλικτους χώρους εργασίας, αρά η επένδυση του εκάστοτε franchisee πραγματοποιείται σε ένα industry που συνεχώς μεγαλώνει. Η Ελλάδα μάλιστα βρίσκεται ακόμα σε νηπιακό στάδιο, κάτι που αποδεικνύεται και από την έλλειψη οποιουδήποτε διεθνούς ανταγωνιστή της IWG. Κάτι εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι η πρόταση μας είναι το μοναδικό Franchise το οποίο μέσω των διεθνών συμφωνιών της IWG με πολυεθνικές εταιρείες, αλλά και μέσω των παγκόσμιων προγραμμάτων marketing μας, προσφέρει σημαντική βοήθεια στην ανάπτυξη των πωλήσεων του εκάστοτε franchisee διοχετεύοντας την επιχείρηση του με συνεχή αιτήματα των υπηρεσιών που προσφέρει.   

Ποιο είναι το πλάνο και οι προτεραιότητες ανάπτυξης σας;

Με βάση την μακρόχρονη εμπειρία μας, είμαστε πλέον σε θέση να γνωρίζουμε καλά την αγορά και τον αριθμό των επιχειρηματικών κέντρων που θα πρέπει να λειτουργούμε σε κάθε χώρα. Στόχος μας στην Ελλάδα είναι η ταχεία εξάπλωση σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας, δημιουργώντας ένα πανελλαδικό δίκτυο τουλάχιστον 60 επιχειρηματικών κέντρων το προσεχές διάστημα. Προκειμένου λοιπόν, να επισπεύσουμε τη δημιουργία του πανελλαδικού μας δικτύου, πέρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, προσθέτουμε και στην Ελλάδα το μοντέλο Franchising για την στρατηγική ανάπτυξής μας. Έτσι σε κάθε μεγάλη πόλη αναζητούμε φιλόδοξους επιχειρηματίες, ώστε να διευρύνουμε γρήγορα μαζί το πανελλαδικό μας δίκτυό, δημιουργώντας επιχειρηματικά κέντρα για την εξυπηρέτηση των τοπικών επιχειρήσεων, των επιχειρηματιών αλλά και των νεοφυών επιχειρήσεων.

Ποιο είναι το περιθώριο κερδοφορίας σε μια επένδυση ευέλικτων χώρων εργασίας σε σχέση με τα παραδοσιακά γραφεία;

Η παραδοσιακή μίσθωση γραφειακών χώρων αποφέρει ένα ROI της τάξεως του 4% - 5%. Αντιθέτως, τα περιθώρια κέρδους σε μία επένδυση ευέλικτων χώρων εργασίας  είναι πολύ  πιο ψηλά, καθώς δεν είναι μία απλή μίσθωση χώρου, αλλά περιλαμβάνει και το λειτουργικό κομμάτι, την παροχή δηλαδή και υπηρεσιών   όπως facility management, utilities  (ηλεκτρικό ρεύμα, τηλέφωνο), υπηρεσίες IT ,υποδοχής κάτι που συνεπάγεται και επιπλέον περιθώρια κέρδους για τον franchisee ενός ευέλικτου χώρου εργασίας. Λαμβάνοντας υπόψη ότι  η ενοικίαση ευέλικτων χώρων εργασίας καθίσταται πλέον απαραίτητη για όλες τις επιχειρήσεις, το αποτέλεσμα  είναι να θεωρείται ένα σίγουρο επενδυτικό πλάνο για όποιον θέλει να επενδύσει σε αυτόν τον ταχέως αναπτυσσόμενο επιχειρηματικό κλάδο.

Ενδιαφέρομαι για Franchise

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας και το franchise brand για το οποίο ενδιαφέρεστε και θα σας στείλουμε επιπλέον ενημερωτικό υλικό, είτε απευθείας, είτε θα προωθήσουμε το ενδιαφέρον σας στη μητρική εταιρεία.