Λιανεμπόριο

Αύξηση της τάξεως του 14,6% σημειώθηκε στον κλάδο του λιανεμπορίου το πρώτο τρίμηνο του 2022 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 12,8 δισ. ευρώ έναντι των 11,2 δισ. ευρώ που είχε σημειώσει το 2021. Ταυτόχρονα, αξίζει να επισημανθεί πως ο τζίρος του κλάδου μειώθηκε κατά 16,7% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2021 που είχε διαμορφωθεί σε 15,4 δισ. ευρώ.

Στην δημοσιότητα δόθηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ και οι συγκεκριμένες δραστηριότητες που παρουσιάζουν την μεγαλύτερη αύξηση, με το λιανικό εμπόριο μεταχειρισμένων ειδών να συνεχίζει την ανοδική του πορεία αγγίζοντας το +66% Σημαντική αύξηση παρατηρήθηκε και στο λιανικό εμπόριο υποδημάτων και δερμάτινων ειδών σε ειδικευμένα καταστήματα της τάξεως του +55,1%.

Την ίδια στιγμή, άλλοι κλάδοι του λιανεμπορίου είδαν τον τζίρο τους να μειώνεται με το λιανικό εμπόριο κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, ενδυμάτων και υποδημάτων σε υπαίθριους πάγκους και αγορές να παρουσιάζει πτώση της τάξεως του 13,7% και το λιανικό εμπόριο ψαριών, καρκινοειδών και μαλακίων σε ειδικευμένα καταστήματα, μείωση 7,3%.

Οι περιφέρειες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών το πρώτο τρίμηνο 2022 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο 2021 είναι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, αύξηση 18,1% και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, αύξηση 18,1%.