F nowΗ κινητικότητα μέσω του franchise, ως διέξοδος στην κρίση, αλλά και με στόχο την εκμετάλλευση των ευκαιριών που εμφανίζονται εν μέσω κρίσης, συνεχίζεται και κατά τη διάρκεια του 2015, σύμφωνα με την 4μηνιαία έκθεση από το ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ FRANCHISE.

Έχουμε αρθρογραφήσει επανειλημμένως, τεκμηριώνοντας τις απόψεις και ταυτόχρονα αναλύοντας τα στατιστικά των ερευνών που διενεργεί το ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ FRANCHISE, αναφορικά με τη δυναμική και τη δύναμη (!) του franchising, με την αρθρογραφία μας να γίνεται ενίοτε viral σε επιχειρηματικά sites και blogs, τα οποία στην καλοπροαίρετη προσπάθειά τους να τονίσουν τα προνόμια του franchising, ενίοτε υπερβάλλουν, λιγότερο ή περισσότερο.

Είναι γεγονός ότι περισσότερες από 500.000 επιχειρήσεις, έχουν οδηγηθεί στο… λουκέτο την τελευταία 5ετία, «εκτινάσσοντας» την ανεργία σε επίπεδα ρεκόρ, με τον ρυθμό των λουκέτων να δημιουργεί εκθετική κατανομή. Ωστόσο, όταν στις 10 επιχειρήσεις, οι 8 κλείνουν μέσα στα δυο πρώτα χρόνια λειτουργίας τους, στις επιχειρήσεις franchise ο ανωτέρω λόγος αντιστρέφεται, δηλ. στις 10 κλείνουν μόνο οι 2. Ένας βασικός λόγος είναι, ωστόσο, οι μεταπωλήσεις – οι αλλαγές χεριών – καθώς οι μητρικές εταιρείες δεν επιθυμούν να πέφτουν οι πινακίδες τους και έτσι αγοράζουν οι ίδιες τα καταστήματα franchise που για κάποιους λόγους οι ιδιοκτήτες τους αποφασίσουν να πάψουν τη λειτουργία τους ή τα μεταπουλούν σε τρίτους δικαιοδόχους.

Σε κάθε περίπτωση τα ποσοστά «θνησιμότητας» του franchising είναι πολύ μικρά και αναδεικνύουν πλήρως την «ανθεκτικότητα» του franchising.

Εντός του 2015, οι καθιερωμένες αλυσίδες franchise συνεχίζουν να αναπτύσσονται, να βελτιώνονται και να αναδιοργανώνονται, διασφαλίζοντας την βιωσιμότητα των δικτύων τους.

Ταυτόχρονα εμφανίζονται καινοτόμα νέα concepts, που κάνουν την διαφορά, είτε αυτά είναι 3rd wave coffee shops, είτε αρωματοπωλεία, είτε food street concepts σε burgers ή falafel κ.ο.κ., είτε fashion stores.

Στο σύνολό τους, οι επιχειρήσεις franchise επιβεβαιώνουν την αυξημένη βιωσιμότητα των καταστημάτων που έχουν ενταχθεί στα δίκτυά τους, υπογραμμίζοντας ως κύριους λόγους επιβίωσης:

  • Οι καταναλωτές νοιώθουν αξιοπιστία, λόγω του ισχυρού brand, αξιοπιστία σε τιμές και ποιότητας, σε value for money.

  • Οι καταναλωτές επωφελούνται από προσφορές, προωθητικές ενέργειες και διαφημίσεις της μητρικής εταιρείας, οι οποίες αξιοποιούν τόσο παραδοσιακά μέσα ( βλ. TV), αλλά και social media και e-marketing.

  • Οι μητρικές εταιρείες ανανεώνουν concept και προϊοντικό «μίγμα», ώστε να παραμένουν συνέχεια ανταγωνιστικές.

  • Τα καταστήματα λειτουργούν άμεσα (day one)με υψηλό επίπεδο εξυπηρέτησης, λόγω τόσο της αρχικής εκπαίδευσης, όσο και της αρχικής υποστήριξης με προσωπικό της μητρικής εταιρείας.

  • Τα καταστήματα διαθέτουν έτοιμο σύστημα λειτουργίας, καθώς υπάρχουν δοκιμασμένες διαδικασίες για τη βελτίωση της συνολικής παραγωγικότητας και την αύξηση των πωλήσεων.

  • Οι μητρικές εταιρείες προσφέρουν πλήρη εκπαίδευση του κάθε νέου franchisee.

  • Οι μητρικές εταιρείες παρέχουν διαρκή υποστήριξη στα νέα καταστήματα, με την πλειοψηφία των δικαιοπαρόχων να βρίσκονται διαρκώς στο πλευρό των συνεργατών τους.

  • Οι νέοι δικαιοδόχοι – επιχειρηματίες έχουν υψηλότερες πιθανότητες χρηματοδότησης, καθώς η μητρική εταιρεία και στο σύστημα franchise διευκολύνει την πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό, ενώ κάποιοι δικαιοπάροχοι, έχουν οι ίδιοι τη δυνατότητα να προσφέρουν μέρος της χρηματοδότησης, επιδοτώντας τα καταστήματά τους.

  • Οι νέοι δικαιοδόχοι ενοικιάζουν πιο εύκολα και με καλύτερους όρους τα καταστήματά τους, καθώς από τη μια πλευρά οι ιδιοκτήτες αναζητούν εγγύηση για την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων των νέων ενοικιαστών τους και από την άλλη οι μητρικές εταιρείες διαπραγματεύονται αποτελεσματικά – και ενίοτε σκληρά τους όρους μίσθωσης.

Η μελέτη της αγοράς αναδεικνύει και συγκεκριμένα παραδείγματα που αποδεικνύουν στην πράξη, τα τεράστια προνόμια του franchising, στην προσπάθεια των νέων επιχειρήσεων να ανταπεξέλθουν στο δυσμενές οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον που δημιούργησε η κρίση στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, τα εγχώρια franchise στον τομέα των fashion stores υπολογίζεται ότι χαρακτηρίζονται από κύκλους εργασιών της τάξης άνω των 400.000 ευρώ και ενίοτε αγγίζουν το ένα εκατομμύριο Ευρώ, γεγονός που τους φέρνει ως «αδιαφιλονίκητους νικητές» στην αντιπαράθεση με αυτόνομες boutique μόδας, οι οποίες και εκτιμάται ότι αντιμετωπίζουν από τα μεγαλύτερα προβλήματα επιβίωσης στην αγορά.

Αντίστοιχα, τα franchise στον τομέα των coffee shops συνεχίζουν να κερδίζουν το καταναλωτικό κοινό και να κατακλύζονται καθημερινά από πελάτες, σε βάρος των αυτόνομων coffee to go, τα οποία και κλείνουν το ένα μετά το άλλο.

Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, μετά το σοκ που υπέστη η αγορά, το franchising απέδειξε τη δύναμή του, καθώς τα καταστήματα franchise σημείωσαν πολύ μικρότερη πτώση των πωλήσεών τους σε σχέση με τα αυτόνομα καταστήματα, έχοντας ως εφόδια γνωστό όνομα, σωστή θέση εμπορικού σημείου, καλύτερα περιθώρια κέρδους κ.ο.κ. και πλέον έχουν επανέλθει – στην πλειοψηφία τους, στους normal ρυθμούς εσόδων τους, μέσω φυσικά μια τεράστιας και συντονισμένης συνεχόμενης προσπάθειας, τόσο των δικαιοδόχων, όσο και των μητρικών εταιρειών.