Η επόμενη μέρα για την εστίαση έχει ξεκινήσει με τις καταναλωτικές συνήθειες, αλλά και το γενικότερο περιβάλλον της αγοράς να έχουν αλλάξει και με νέα πλέον δεδομένα επαναπροσδιορίζεται ο κλάδος της εστίασης και επανατοποθετούνται οι αλυσίδες franchise, με νέα concepts, αναδιοργανώσεις, αλλαγές εταιρικής ταυτότητας, συγχωνεύσεις και εξαγορές.
Κατά την διάρκεια των lockdowns και με το dine in απαγορευμένο, όλα τα εστιατόρια παρέμειναν κλειστά, σε μια κατάσταση που ομοιάζει με ασθενή σε κώμα και με «φάρμακα» τις αναστολές των εργαζομένων, την περικοπή στα ενοίκια και τις επιστρεπτέες προκαταβολές, να παραμένει ζωντανός, αλλά ακίνητος!
Οι επιπτώσεις της πανδημίας υπήρξαν δραματικές για τον δεύτερο μεγαλύτερο εργοδότη στη χώρα, την εστίαση που διαχρονικά δημιουργεί θέσεις εργασίας και στηρίζει το εισόδημα χιλιάδων οικογενειών σήμερα, αλλά και στα προηγούμενα χρόνια, κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.
Αρκετά καταστήματα προσπάθησαν μέσω delivery να παραμείνουν ανοιχτές, με σκοπό να διατηρήσουν τις σχέσεις με τους πελάτες τους και να επωφεληθούν από τα αναμενόμενα έσοδα, μια κατάσταση που ωφέλησε τα εμπορικά applications παραγγελιών και ιδιαιτέρως τη Wolt που προσφέρει λύσει και στο θέμα των διανομέων.
Γενικότερα, η κατανάλωση κατά τη πρώτη περίοδο των lockdowns κατέρρευσε και οι απώλειες ξεπέρασαν το 50% για όσα εστιατόρια παρέμειναν ανοιχτά, μέσω delivery και take away.
Ωστόσο, τα concepts της Μικρής Εστίασης, με κύρια κανάλια εσόδων το take away και το delivery, παρέμειναν δυνατά και πολλά από αυτά ενδυναμώθηκαν, με τις αλυσίδες franchise περισσότερο ικανές να αντιμετωπίσουν την κρίση, εν μέσω αβεβαιότητας, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Βλάσσης Γεωργάτος, Διευθύνων Σύμβουλος της Γρηγόρης, στο Webinar της Endeavor Greece με θέμα "Η ηγεσία σε καιρούς κρίσης", «Ήμασταν αναγκασμένοι να προσαρμοζόμαστε διαρκώς στην πραγματικότητα, η οποία ήταν πριν από εμάς. Είχαμε σοβαρούς ενδοιασμούς αν η στρατηγική που ακολουθούμε είναι η ορθή. Αυτή είναι η πιο δύσκολη φάση που πρέπει να πείσεις τους πάντες (να μείνεις ανοικτός) για κάτι που και εσύ έχεις αμφιβολία αν είναι στη σωστή κατεύθυνση.»
Η Γρηγόρης οργάνωσε την άμυνά της στο παρατεταμένο lockdown, με υπηρεσίες take away και delivery και ετοιμάζεται για ανάπτυξη νέων σημείων πώλησης, βάζοντας στόχο τα 400 καταστήματα στο τέλος του 2021 και τα 500 μέχρι το 2025 σε Ελλάδα και εξωτερικό, με νέα εταιρική ταυτότητα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα επιτυχίας, τα Coffee Island, που κατέγραψαν αύξηση στις πωλήσεις τους, εγκαινιάζοντας και το 400ο κατάστημά τους, ενώ για το 2021 προγραμματίζουν επενδύσεις 3,5 εκατ. ευρώ αλλά και ενίσχυση της παρουσίας τους στο εξωτερικό.
«Παρά τη δυσμενή κρίση, που επέφερε η πανδημία στον κλάδο της εστίασης καταφέραμε να κερδίσουμε το μεγάλο στοίχημα και να ενισχύσουμε τη θέση μας στην ελληνικά αγορά, αποκτώντας σημαντικά μερίδια τα οποία δουλεύουμε μεθοδικά για να διατηρήσουμε και μετά το πέρας αυτής. Οι πωλήσεις μας παρουσίασαν αύξηση, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην ανανέωση της εταιρικής εικόνας μας και κατ’ επέκταση των καταστημάτων μας καθώς και στην προϊοντική αναβάθμιση του καφεκοπτείου μας με την εισαγωγή νέων συσκευασιών. Σημαντικό ρόλο έπαιξε επίσης η διεύρυνση της γκάμας των συνοδευτικών και των τροφίμων» μας αναφέρει o CEO της Coffee Island, Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος.
Πλέον μετά από την άρση των περιορισμών, αλλά και λόγω του εκτεταμένου προγράμματος εμβολιασμών, με περισσότερες από 22.000 επιχειρήσεις να έχουν κάνει αίτηση για το πρόγραμμα επιδότησης στην εστίαση, η αγορά κινείται ομαλά, αν και οι καταναλωτικές συνήθειες έχουν αλλάξει.
Ένα βασικό χαρακτηριστικό της αγοράς του franchising, είναι ότι μέχρι την άρση των lockdowns οι επιλογές των ενδιαφερομένων franchisees ήταν ουσιαστικά μόνο τα coffee shops (λόγω της αδιάλειπτης λειτουργίας τους), πλέον, όμως, έχουν περισσότερες δυνατότητες να δραστηριοποιηθούν και σε άλλους κλάδους, όπως λιανική, περιποίηση νυχιών, κομμωτήρια, γυμναστήρια κ.α. χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η ζήτηση για τη Μικρή Εστίαση θα μειωθεί, αφού, αν μη τι άλλο, απέδειξε την ανθεκτικότητά της στις κρίσεις.
ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
Η επόμενη μέρα για την εστίαση έχει ξεκινήσει, με τις επιχειρήσεις που ήταν υγιείς πριν την κρίση να έχουν μεγαλύτερες δυνατότητες να ανταπεξέλθουν, και με αυτές που είχαν προβλήματα να αμβλύνονται αυτά σταδιακά και να αναμένουμε κλεισίματα, εξαγορές και συγχωνεύσεις, αλλά και στενές συνεργασίες μεταξύ ανταγωνιστών.
Κατά την περίοδο των lockdowns, η παραμονή στο σπίτι και η τηλεργασία έφεραν σημαντικές αλλαγές στην καταναλωτική συμπεριφορά, με τον καταναλωτή να είχε να αντιμετωπίσει συνεχώς νέα δεδομένα, με αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί και ψυχολογικά.
Ας μη ξεχνάμε ότι ο καταναλωτής είναι πιεσμένος, τόσο οικονομικά, όσο και ψυχολογικά, με διαφορετικές προτεραιότητες και καταναλωτικές συνήθειες, με τον φόβο της πανδημίας να συνεχίζει να τον απασχολεί, αλλά ταυτόχρονα να βιάζεται να επανέλθει στην κανονικότητά του.
Τα νέα δεδομένα για τις αλυσίδες franchise διαγράφουν και το μέλλον τους, σε σχέση με το πόσο θα τα αντιληφθούν και πως θα τα αντιμετωπίσουν:
- Ο καταναλωτής δαπανά λιγότερα και περιορίζεται σε μεγάλο βαθμό μόνο στα αναγκαία, άρα η κατανάλωση θα παραμείνει μειωμένη, με τις αλυσίδες να πρέπει να συγκρατήσουν τιμές λιανικής, να συμπιέσουν λειτουργικές δαπάνες και να εστιάσουν σε αποτελεσματικό και σύγχρονο marketing.
- Ο καταναλωτής δίνει μεγαλύτερη προτεραιότητα στην υγεία του και στην ασφάλειά του, γεγονός που μπορεί ο κλάδος να αξιοποιήσει με ολοκληρωμένες και πρωτότυπες υγιεινές προτάσεις γευμάτων και ροφημάτων και με αυστηρότατη εναρμόνιση με τα πρωτόκολλα υγιεινής και ασφάλειας, με στόχο την αύξηση της εμπιστοσύνης του.
- Ο καταναλωτής είναι πλέον ιδιαίτερα εξοικειωμένος με τις online αγορές και παραγγελίες, άρα είναι επιβεβλημένη η αξιοποίηση των σχετικών δυνατοτήτων των apps, όπως και της παρουσίας σε social media.
- Ο καταναλωτής δίνει εξέχουσα σημασία στο value for money, προτιμά ελληνικά προϊόντα, επιθυμεί απροσποίητη εξυπηρέτηση, ταχεία και υψηλού επιπέδου.
- Ο καταναλωτής έχει μόνιμη συνήθεια το delivery στο σπίτι, αλλά και τις ασχολίες του home barista και του home cooking, τάσεις που απ’ ότι φαίνεται ήρθαν για να μείνουν.
- Ο καταναλωτής απαιτεί από τις επιχειρήσεις να έχουν έναν θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία, και έχει αυξημένες προσδοκίες από αυτές, αλλάζοντας πολύ εύκολα το brand που ως τώρα έχει επιλέξει, με τις αλυσίδες να πρέπει να εφαρμόζουν, πλέον, προγράμματα ΕΚΕ όχι μόνο κεντρικά, αλλά και σε τοπικό επίπεδο και να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους για αύξηση της πιστότητας των πελατών τους.
«Η πανδημία του COVID-19 άλλαξε, κυριολεκτικά μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα, την καθημερινότητα όλων μας και, πολύ περισσότερο, τις συνήθειες, τις αντιλήψεις και τις ανησυχίες μας ως καταναλωτές. Κάποιες από τις αλλαγές αυτές ενδεχομένως θα ατονήσουν, πολλές θα παραμείνουν και άλλες θα ενταθούν. Η εμπειρία μας, ωστόσο, δείχνει ότι αλλαγές τέτοιου μεγέθους και διάρκειας σπάνια αναστρέφονται πλήρως. Καμία επιχείρηση δεν έχει την πολυτέλεια να αγνοήσει τις μεταβολές αυτές, αν θέλει να παραμείνει χρήσιμη και σχετική με τις προσδοκίες των καταναλωτών.», αναφέρει ο Θάνος Μαύρος, Εταίρος της EY Ελλάδος και Επικεφαλής Τομέα Καταναλωτικών Προϊόντων και Λιανεμπορίου της ΕΥ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Όλες αυτές οι αλλαγές έχουν άμεσο αντίκτυπο και στους ενδιαφερόμενους δικαιοδόχους, οι οποίοι αναζητούν μια θέση εργασίας με καλές αποδόσεις και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, διαθέτοντας λιγότερα χρήματα προς επένδυση σε σχέση με τη προ-covid-19 εποχή και επιλέγοντας τα concepts που σέβονται τις ανωτέρω αλλαγές και έχουν αποδοχή και επιτυχία στην αγορά.