Η εμφάνιση και η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην Ελλάδα και στην Κύπρο καθυστέρησε σε σχέση με τις λοιπές χώρες της Ευρώπης και τις Η.Π.Α. όπου η χρήση του είχε ξεκινήσει από το 2007. Φυσικά σε αυτό συνετέλεσε και το νομοθετικό πλαίσιο στην Ελλάδα το οποίο επέτρεπε το παραδοσιακό κάπνισμα σχεδόν παντού έως και τα μέσα του 2010. Το νέο νομοθετικό πλαίσιο απαγόρευσης του καπνίσματος σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση στη χώρα μας είχε ως αποτέλεσμα την εμφάνιση του ηλεκτρονικού τσιγάρου περί τα τέλη του 2010 με κατακόρυφη έξαρση το δεύτερο εξάμηνο του 2011.
Τον Φεβρουάριο του 2012, σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικού Τσιγάρου (ΣΕΕΗΤ), ο αριθμός των χρηστών ηλεκτρονικού τσιγάρου στη χώρα μας ξεπερνούσε τους 200.000 με ρυθμό διαρκώς αυξανόμενο, αλλά ακόμα πολύ μικρό συγκριτικά με το συνολικό αριθμό των παραδοσιακών καπνιστών.
Το ηλεκτρονικό τσιγάρο αφορά σε μια εναλλακτική μορφή καπνίσματος, εξαλείφοντας τρία βασικά δηλητηριώδη συστατικά του παραδοσιακού τσιγάρου, την πίσσα, το μονοξείδιο του άνθρακα και τα μικρά σωματίδια που οδηγούν, στη καλύτερη περίπτωση, σε χρόνια βρογχίτιδα.
Παρά τις ενστάσεις αναφορικά την ασφάλειά του, το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας, αφού όλο και περισσότεροι Έλληνες καπνιστές το προτιμούν ως φθηνότερη και λιγότερο επιβλαβή επιλογή.
Σύμφωνα με την Bloomberg Industries, αν η αγορά του ηλεκτρονικό τσιγάρο συνεχίσει να αναπτύσσεται με τον τρέχοντα ρυθμό, οι πωλήσεις θα ξεπεράσουν τις αντίστοιχες των παραδοσιακών τσιγάρων έως το 2047, με την προϋπόθεση ότι δεν θα επιβληθούν δέσμες νέων φόρων στα ηλεκτρονικά τσιγάρα.