Ο νέος νόμος 4389/2016 προβλέπει μεταξύ άλλων και την επιβολή φόρου στην κατανάλωση του καφέ και στα παρασκευάσματα με βάση το εκχύλισμα του καφέ και αυτοί που καλούνται να πληρώσουν τα περισσότερα είναι τα καφεκοπτεία της γειτονιάς, οι βιοτεχνίες και τα εργοστάσια που παράγουν τον ελληνικό και άλλους τύπους καφέ στην Ελλάδα.
Τη τελευταία περίοδο, και όχι μόνο, έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές μεγάλες και μικρές επενδύσεις στο χώρο του coffee roasting και μια νέα αγορά έχει ανοίξει, προσφέροντας στον καταναλωτή ποιοτικό προϊόν και δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας σε μεταποιητικές δραστηριότητες, οι οποίες ξεχωρίζουν με το μεράκι των επιχειρηματιών και τις διεθνείς και ελληνικές βραβεύσεις τους και κυρίως με την επιβράβευση των καταναλωτών.
Με το νέο νόμο επηρεάζονται πολύ λιγότερο οι εταιρείες που εισάγουν τον καφέ καβουρδισμένο, είτε σε κάψουλες, είτε σε εκχύλισμα και έρχονται σε μειονεκτική θέση όλοι όσοι επένδυσαν στην Ελλάδα και δεν επέλεξαν να εισαγάγουν επεξεργασμένο προϊόν από το εξωτερικό.
Ο νέος παράλογος φόρος χτυπάει την ελληνική επεξεργασία και ευνοεί τις εισαγωγές, με άμεσα αντίκτυπα, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, τόσο την αύξηση της τιμής του για τους καταναλωτές, όσο και την αύξηση του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής, σε συνδυασμό με την αύξηση του ΦΠΑ.
Με βάση τον νόμο που θα ισχύσει από 1 Ιανουαρίου του 2017 επιβάλλεται φόρος:
-
2 ευρώ ανά κιλό καθαρού βάρους, στον εισαγόμενο ωμό καφέ κατά την εισαγωγή του,
-
3 ευρώ στον ψημένο καφέ και
-
4 ευρώ στον στιγμιαίο καθώς και στο τελικό προϊόν, στον συσκευασμένο και στα παρασκευάσματα που περιέχουν καφέ.
Φαινομενικά μπορεί να φαίνεται ότι ο η πρώτη ύλη - αυτή που φορολογείται με 2 ευρώ - είναι η "ευνοημένη" σε σχέση με τις υπόλοιπες κατηγορίες στην πράξη. Ομως, αυτό δεν συμβαίνει, διότι οι διαδικασίες επεξεργασίας συμπιέζουν το βάρος της πρώτης ύλης κατά 30% και επιπλέον οι σχετικές εταιρείες πέρα από τις επενδύσεις τους σε πάγια χαρακτηρίζονται από κόστος εργατικών και ενέργειας, σε αντίθεση με τις εισαγωγικές που δεν έχουν προβεί σε επενδύσεις και δεν διαθέτουν κόστος παραγωγής.