steliosΣυζητάμε με τον κ. Στέλιο Ρουμελιώτη, ιδρυτή των COFFEE LAB και μας αναλύει τόσο τη νέα τάση των coffee shops 3ης γενιάς, όσο και τις καινοτομίες που έχουν προσδώσει στα COFFEE LAB επιτυχία και φήμη.

Πιστεύετε ότι τα concepts του τρίτου κύματος θα κυριαρχήσουν στην αγορά και θα εκτοπίσουν τα παραδοσιακά καταστήματα και αλυσίδες που χρησιμοποιούν χαρμάνια Arabica – Robusta;

Στα COFFEE LAB δημιουργούμε μια νέα εμπειρία καφέ, σύμφωνα με τη φιλοσοφία του 3rd wave coffee movement, που ξεπερνά τα καθιερωμένα και χαράσσει νέους δρόμους γευστικών απολαύσεων. Προσφέρουμε speciality coffee, χρησιμοποιούμε, δηλαδή, κόκκους χωρίς ελαττώματα, α’ ύλη που καλύπτει μόνο το 10% της παγκόσμιας παραγωγής. Προσφέρουμε, λοιπόν, ποικιλία καφέδων που ποιοτικά δεν μπορεί να συγκριθεί με κανένα από τα εμπορικά χαρμάνια που αναφέρατε στην ερώτησή σας.

Διαθέτουμε 4 διαφορετικές ποικιλίες καφέ από 4 διαφορετικές χώρες (single origin project), δηλαδή καφέ μοναδική προέλευσης από μια χώρα ή περιοχή, τους λεγόμενους μονοποικιλιακούς. Οι πελάτες μας έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν, πάντα με τη βοήθεια των καταπληκτικών και άρτια εκπαιδευμένων baristi μας, βάσει των προσωπικών τους γευστικών προτιμήσεων την ποικιλία καφέ που θα απολαύσουν.

Λαμβάνοντας, δε, υπ’ όψη μας την απόφασή μας για μια ιδιαίτερα ανταγωνιστική εμπορική πολιτική, προσφέρουμε ανώτερα ροφήματα στην ίδια τιμή που ανταγωνισμός πουλά τα ανωτέρω εμπορικά χαρμάνια. Βάση αυτής της λογικής θα μπορούσε κανείς, όντως, να ισχυρισθεί ότι το τρίτο κύμα θα κυριαρχήσει στην αγορά, όχι ωστόσο με την έννοια ότι θα εκτοπίσει τα παραδοσιακά καταστήματα, αλλά σίγουρα θα τα επηρεάσει και ενδεχομένως θα τα αναβαθμίσει.

Η συνέντευξη του κ. Ρουμελιώτη δημοσιεύεται στο νέο τεύχος του FRANCHISE BUSINESS.

Πώς αλληλοσυνδέεται και πόσο σημαντικό είναι το total design (ύφος καταστήματος, μουσική, εργονομία, υλικά κ.λπ.) των concepts του τρίτου κύματος πέρα από την ποιότητα του κόκκου, τις δυνατότητες της μηχανής και τις ικανότητες του barista;

Βασικό ρόλο, φυσικά, διαδραματίζει η α’ ύλη. Ωστόσο, για να επιτύχουμε ένα σωστό και ποιοτικά ανώτερο αποτέλεσμα ακολουθούμε πιστά και με δέσμευση όλες τις προδιαγραφές στην αλυσίδα Farmer – Cupper – Roaster – Barista - Customer.

Τα καταστήματά μας έχουν σχεδιαστεί ώστε να προβάλλουν τα προϊόντα μας, τις μεθόδους παρασκευής και να εναρμονίζονται στην όλη προσπάθεια μιας νέας εμπειρίας καφέ. Οι εξοπλισμός που χρησιμοποιούμε καλύπτει τα πλέον υψηλά στάνταρντς, οι, δε, baristi μας είναι άψογα εκπαιδευμένοι με στόχο μυήσουν το κοινό στο 3rd wave coffee movement, πρόθυμοι να λύσουν όλες τις απορίες σχετικά με το αγαπημένο τους ρόφημα.

Στο σημείο αυτό οφείλουμε να επισημάνουμε το open coffee bar, ένα βασικό χαρακτηριστικό, μια εντυπωσιακή νησίδα, στο κέντρο των καταστημάτων μας, που αναδεικνύει σε κεντρικό πλάνο τις διαδικασίες παρασκευής και αποτελεί μια από τις καινοτομίες των COFFEE LAB, η οποία, πέρα από το στοιχείο του ενθουσιασμού, φέρνει τους επισκέπτες μας πιο κοντά στις τελετουργίες του 3rd wave coffee movement.

Επιπλέον, καινοτομούμε προσφέροντας cold brew, τόσο για κατανάλωση στο χέρι ή στο κατάστημα, αλλά και εμφιαλωμένο για το σπίτι ή το γραφείο, φυσικά συσκευασμένους καφέδες και σοκολάτες, ροφήματα από πραγματική σοκολάτα, σπιτική λεμονάδα, επιλεγμένη ποικιλία από αλμυρά και γλυκά εδέσματα.

Το συνολικό product mix που διαθέτουμε αποτελείται από προϊόντα που ξεχωρίζουν για την ποιότητά τους και ταιριάζουν απόλυτα με τη φιλοσοφία του 3rd wave coffee movement, σε αρμονική αλληλοσύνδεση με το total design των καταστημάτων.

Ποιά είναι τα βασικά χαρακτηριστικά (π.χ. εμβαδό, θέση) ενός τυπικού καταστήματός σας και ποιό το μέσο ύψος επένδυσης;

Έχουμε σχεδιάσει δυο βασικούς τύπους καταστημάτων coffee to go από 45 τ.μ. και street café από 75 τ.μ. με τραπεζοκαθίσματα. Παράλληλα, έχουμε καταφέρει να συμπιέσουμε το κόστος επένδυσης, το οποίο είναι της τάξεως των 45,000 Ευρώ με 55,000 Ευρώ, πάντα ανάλογα με την κατάσταση του ακινήτου. Τα Entry Fees είναι 15,000 Ευρώ, όπου και συμπεριλαμβάνουν εκπαίδευση 5 ημερών στις ειδικές εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις μας. Δεν επιβαρύνουμε τους συνεργάτες μας με Royalties και Marketing Fee.

Παράλληλα, αντιλαμβανόμενοι τις δύσκολες σημερινές συνθήκες που βιώνουμε, προσδιορίζουμε με μεγάλη ακρίβεια για το ύψος της αρχικής επένδυσης, δηλαδή αφού βρεθεί το κατάλληλο κατάστημα προϋπολογίσουμε το συνολικό κόστος και δεσμευόμαστε για το μέγιστο ύψος της αρχικής επένδυσης.

Ωστόσο, θα ήθελα να τονίσω ότι πέρα από το γεγονός ότι κάθε επένδυση θα πρέπει να κυμαίνεται σε λογικά όρια, σημασία έχει η κερδοφορία και εδώ είναι που υπερτερούμε με στοιχεία, καθώς όλα μας τα καταστήματα χαρακτηρίζονται από σημαντικές αποδόσεις.

Ένας καλός καφές απαιτεί ακριβή α’ ύλη, κατάλληλο εξοπλισμό και εκπαιδευμένο barista. Όλα αυτά συμπιέζουν σίγουρα τα μεικτά κέρδη. Ποιά είναι η τιμολογιακή πολιτική σας;

Όπως ανέφερα, η εμπορική πολιτική μας έχει σχεδιασθεί εντός των σημερινών συνθηκών της οικονομίας. Άλλωστε τα COFFEE LAB δημιουργήθηκαν μέσα στην κρίση. Προσφέρουμε όλη τη γκάμα των προϊόντων μας σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές.

Ποιό είναι το αναπτυξιακό πλάνο σας για την επόμενη πενταετία;

Δύσκολα σήμερα, μπορεί κάποιος να υποσχεθεί μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά σίγουρα έχει το δικαίωμα να προσπαθήσει και να τους οραματισθεί.

Ξεκινήσαμε πριν δυο χρόνια το πρώτο COFFEE LAB στην Χαλκίδα. Υιοθετήσαμε το franchise εδώ και λίγους μήνες και ήδη αριθμούμε σε 5 καταστήματα, σε Πειραιά, Γλυφάδα, Περιστέρι και Αγ. Δημήτριο.

Θέλουμε αρκετές δεκάδες νέα καταστήματα, καθώς πέρα ότι προσφέρουμε κάτι διαφορετικό και με ουσία, αγαπάμε πολύ αυτό που κάνουμε και δεσμευόμαστε στην πράξη, καθημερινά για τη πλήρη ικανοποίηση των πελατών μας και τη πλήρη υποστήριξη των δικαιοδόχων μας.

Πώς ξεχωρίζετε από τον άμεσο ανταγωνισμό σας, δηλαδή τα άλλα concepts του τρίτου κύματος;

Είναι γεγονός ότι είμαστε η πρώτη αλυσίδα στο χώρο που στηρίχθηκε και υπηρετεί αυτή τη φιλοσοφία. Το Direct Trade σημαίνει απευθείας αγορά από τους ίδιους τους παραγωγούς, γεγονός που εγγυάται την ποιότητα και το καλύτερο δυνατό προϊόν. Αυτό παράλληλα σημαίνει ότι αγοράζουμε τον καφέ 30% πιο ακριβά, αλλά γνωρίζουμε ότι τα χρήματα αυτά αξιοποιούνται για καλό σκοπό, όπως για παράδειγμα την κατασκευή σχολείων στις χώρες αυτές και γενικά σε ενέργειες που προωθούν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης των τοπικών κοινωνιών.

Ταυτόχρονα, διαθέτουμε μια ευρεία γκάμα προϊόντων για τους λάτρεις του καφέ και όχι μόνο. Οι πελάτες μας μπορούν να επιλέξουν για το σπίτι ή το γραφείο τους όλες τις ποικιλίες καφέ που απολαμβάνουν στο κατάστημά μας, όπως και πολλές άλλες, καφέ φίλτρου, ελληνικό και όλοι αυτοί και σε decafeine. Η γκάμα μας ολοκληρώνεται με ποικιλίες τσαγιού, καθώς επίσης και μια μεγάλη γκάμα αξεσουάρ για την παρασκευή του καφέ.

Οι εκπαιδευμένοι μας pastry chef δημιουργούν γλυκούς πειρασμούς, και οι baristi μας μυούν τους πελάτες μας στα μυστικά τόσο του καφέ, όσο και της σοκολάτας, προσθέτοντας συνεχώς νέες γεύσεις και αναδεικνύοντας την καλύτερη δυνατότητα κάθε ποικιλίας.

Τα COFFEE LAB αποτελούν τη μοναδική αλυσίδα του τρίτου κύματος που τολμά να καινοτομεί και να ξεχωρίζει με διαφορά:

  • Διαθέτουμε τέσσερις ποικιλίες origin coffee, από Βραζιλία, Γουατεμάλα, Κένυα και Αιθιοπία.

  • Ξεχωρίζουμε με τον πρωτοποριακό τρόπο σερβιρίσματος, με τα ροφήματα να αναδεικνύονται καθώς τοποθετούνται πάνω σε ένα ειδικά σχεδιασμένο ξύλινο, μαύρο δίσκο, και έλκουν την προσοχή των πελατών μας, συνοδευόμενος ο καφές μας από το αντίστοιχο αναγνωριστικό καρτελάκι με πληροφορίες προέλευσης και γεύσης.

  • Προσφέρουμε εξαιρετική πραγματική σοκολάτα σε διαφορετικές γεύσεις, που αναδεικνύουν τα χαρακτηριστικά κάθε ποικιλίας, φτιαγμένη μπροστά στα μάτια του καταναλωτή, ακολουθώντας μια λαχταριστή διαδικασία παρασκευής από κακάο σε υγρή μορφή, έχοντας καθιερωθεί ως απόλυτο γευστικό σημείο αναφοράς.

  • Εντυπωσιάζουμε με την παρασκευή κρύου καφέ φίλτρου μέσω της ξεχωριστής διαδικασίας της κρύας εκχύλισης (cold brew) προσφέροντας ένα εξαίρετο ρόφημα, λικέρ καφέ, όχι μόνο για απόλαυση στο κατάστημά μας, αλλά και για το σπίτι ή το γραφείο, καθώς το συσκευάζουμε συνέχεια σε μπουκάλια, φρέσκο και ανάρπαστο.

DSC 3631 DSC 3447

Ποιό είδος/ποικιλία καφέ προτιμάτε και ποιός τρόπος παρασκευής είναι ο αγαπημένος σας;

Για μένα ξεχωρίζει ο καφές από τη Kenya, καθώς έχουμε τολμήσει να στο χρησιμοποιούμε στα ροφήματα espresso, ενώ συνήθως χρησιμοποιείται ως καφές φίλτρου. Ένας καφές που καλλιεργείται στην ομώνυμη χώρα και διακρίνεται για την ζωηρή γεύση τους, με φρουτώδεις νότες, έντονη οξύτητα και πλούσιο άρωμα.

Αναφορικά με τον τρόπο παρασκευής, σαφέστατα επικεντρώνομαι στο cold brew που αναδεικνύει νέες γεύσεις και χαρακτηριστικά και παγωμένο, όπως είναι, αποτελεί μια μοναδική εμπειρία για το καλοκαίρι και όχι μόνο.

Ενδιαφέρομαι για Franchise

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας και το franchise brand για το οποίο ενδιαφέρεστε και θα σας στείλουμε επιπλέον ενημερωτικό υλικό, είτε απευθείας, είτε θα προωθήσουμε το ενδιαφέρον σας στη μητρική εταιρεία.