Έκπληκτοι διαβάσαμε σε ρεπορτάζ του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων τους ειδικούς να «πανηγυρίζουν» για τη μείωση του ποσοστού των καπνιστών στην Ελλάδα, και αιτιολογώντας την ιδιαίτερα θετική αυτή εξέλιξη, να μην λαμβάνουν υπόψιν την πιο αποτελεσματική μέθοδο διακοπής του, που είναι αποδεδειγμένα το ηλεκτρονικό τσιγάρο, αλλοιώνοντας έτσι την αλήθεια αλλά και χάνοντας μια τεράστια ευκαιρία καθοδήγησης των καπνιστών ένα βήμα πιο κοντά στη διακοπή της βλαβερής τους συνήθειας.
Διαβάσαμε επίσης ότι οι ίδιοι ειδικοί χαρακτηρίζουν το άτμισμα ως… «επιδημία» που θα πρέπει να καταπολεμηθεί όπως ακριβώς συμβαίνει (;) με το κάπνισμα!
Συγκεκριμένα σε ειδική εκδήλωση πολύ υψηλού επιπέδου, στο Ζάππειο Μέγαρο, της πρωτοβουλίας Joint Action on Tobacco Control (JATC), παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, διαβάσαμε ότι ο επικεφαλής της πρωτοβουλίας και γνωστός πνευμονολόγος Παναγιώτης Μπεχράκης εξήρε «τον ηγετικό επιστημονικό ρόλο που έχει κατακτήσει η χώρα μας στη μάχη για τον έλεγχο του καπνού και τον περιορισμό του καπνίσματος σε όλη την Ευρώπη», τονίζοντας ότι πλέον καπνίζει το 27,3% των Ελλήνων (από το 33% που ίσχυε παλαιότερα) κι ότι «το λάθος του 20ου αιώνα διορθώνεται τον 21ο». Καθώς και ότι αυτό οφείλεται στις «προσπάθειες για την καταπολέμηση του καπνίσματος»…
Για ποιον λόγο όμως μειώθηκε το ποσοστό των καπνιστών κατά 5% περίπου, πέραν της συγκυρίας της εποχής, δεδομένης και της απουσίας ή έλλειψης αποτελεσματικότητας των παραδοσιακών τρόπων υποστήριξης για τη διακοπή του καπνίσματος από τις δημόσιες αρχές;
Η απάντηση μπορεί να δοθεί εξετάζοντας τα στατιστικά που ανακοινώθηκαν πρόσφατα για την πιο αποτελεσματική μέθοδο διακοπής του καπνίσματος.
Παρατηρούμε ότι το ποσοστό αυτό των καπνιστών που το έκοψαν πρόσφατα, καθόλου συμπτωματικά, ταυτίζεται με τα αντίστοιχα πορίσματα της έρευνας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας που παρουσιάστηκε πρόσφατα σε ιατρικά συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σύμφωνα με τα οποία πλέον ατμιστής δηλώνει το 5% του γενικού πληθυσμού της χώρας (το 98% αυτών είναι πρώην ή νυν καπνιστές), με τους περισσότερους από αυτούς (62,2% ή 96.000 άνθρωποι), να έχουν καταφέρει να διακόψουν το κάπνισμα οριστικά .
Μάλιστα, το ποσοστό αυτό αναδεικνύει τη χώρα μας ως την πιο επιτυχημένη στην Ευρώπη όσον αφορά στο ποσοστό των ατμιστών που κόβουν το κάπνισμα, με δεύτερη την Αγγλία να ακολουθεί με 52%!
Χαρακτηριστικό είναι δε ότι η μείωση του ποσοστού των καπνιστών, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αρχίζει να παρατηρείται από τις αρχές της τρέχουσας δεκαετίας, οπότε και το ηλεκτρονικό τσιγάρο κυκλοφόρησε ευρέως στο κοινό.
Στην εν λόγω εκδήλωση όμως το δεδομένο αυτό αγνοήθηκε και η μόνη αναφορά που έγινε ήταν στις… άγνωστες στο κοινό αντικαπνιστικές «προσπάθειες», οι οποίες «πέτυχαν»! Μάλιστα, όταν πήρε τον λόγο ο πρόεδρος της Αντικαρκινικής Εταιρίας, Ευάγγελος Φιλόπουλος, επεσήμανε ότι… «στον αντικαπνιστικό αγώνα πρέπει να συμπεριληφθεί και η αντιμετώπιση της «επιδημίας» του ατμίσματος, το οποίο δεν είναι τόσο αθώο όσο φαίνεται»…
Παρατηρούμε ότι στην εν λόγω εκδήλωση αγνοήθηκαν τα πραγματικά δεδομένα από την προηγμένη επιστήμη, αυτής δηλαδή χωρών του εξωτερικού που έχουν πραγματοποιήσει μακρόχρονες και ενδελεχείς μελέτες για τις επιπτώσεις του ατμίσματος, αλλά και της αξιοσημείωτης επιτυχίας αυτού του μέσου για την οριστική διακοπή του καπνίσματος.
Οι καπνιστές που θέλουν να βελτιώσουν την υγεία τους και να μη μειωθεί το προσδόκιμο της ζωής τους, έχουν κάθε δικαίωμα να γνωρίζουν το πώς και με ποιον τρόπο έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να κόψουν το κάπνισμα, αλλά και που οφείλεται η πολύ ενθαρρυντική μείωση του ποσοστού των καπνιστών...