kem logoΤο franchising παραμένει ένας σταθερός πυλώνας ανάπτυξης για τη χώρα και εξακολουθεί να προσελκύει το ενδιαφέρον νέων επιχειρηματιών που θέλουν να επενδύσουν ανοίγοντας τη δική τους επιχείρηση. Η 19η Έκθεση ΚΕΜ Franchise Αθηνών, ανοίγει για άλλη μια χρονιά τις πύλες της από 10 έως 13 Μαρτίου 2017 στο Μεσογειακό Εκθεσιακό Κέντρο MEC Παιανίας και υποδέχεται το κοινό που θέλει να εισέλθει στο χώρο των επιχειρήσεων.

Τι λένε τα πρόσφατα στοιχεία για τον κλάδο

Τα τρόφιμα και η εστίαση πρώτα στις προτιμήσεις των επενδυτών

Με επενδύσεις που φθάνουν τα 90 εκατ. ευρώ και 700 νέες συμβάσεις να έχουν υπογραφεί κατά το διάστημα 2013-2016 το franchise αποδεικνύεται σε σημαντικό μοχλό επιχειρηματικής ανάπτυξης εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την διοργανώτρια εταιρεία για τις τελευταίες τάσεις στον κλάδο και η οποία θα δημοσιευθεί κατά την έναρξη της έκθεσης, οι κλάδοι που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των επενδυτών είναι η εστίαση και τα τρόφιμα και κατόπιν η παροχή υπηρεσιών.

Συγκεκριμένα, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνει η κατηγορία «Εστίαση - Τρόφιμα» (34,21%), η οποία συνεχίζει να αποτελεί τον κύριο στόχο των επενδυτών. Ακολουθεί η «Παροχή Υπηρεσιών» (20,18%), η κατηγορία «Διάφορα» με 17,54% και η «Υγεία-Oμορφιά» (13,60%). Σημαντικά ποσοστά παρουσιάζουν οι κατηγορίες « Ένδυση – Υπόδηση- Αξεσουάρ με 8,77% , «Oικιακός Εξοπλισμός» με 2,19% και «Εκπαίδευση – Επιμόρφωση» με 3,51%, που ενώ αποτελεί μέρος της Παροχής Υπηρεσιών, συγκεντρώνει σημαντικό ποσοστό ενδιαφέροντος και αναλύεται ξεχωριστά.

Τι ποσά διαθέτουν οι επενδυτές του franchising

Σύμφωνα με την έρευνα, ο κύριος όγκος των ερωτώμενων (77,23%) παρουσιάζει επενδυτική δυνατότητα ή πρόθεση επένδυσης έως 100.000 ευρω. Το 13,86% είναι διατεθειμένο να επενδύσει έως 200.000 ευρω, το 3,96% μεταξύ 201.000 ευρω και 300.000 ευρω, ενώ το 4,95% εμφανίζει επενδυτική δυνατότητα άνω των 301.000 ευρω.

Όσον αφορά στις επενδύσεις ανά κατηγορία ενδιαφέροντος, διαπιστώνεται ότι υπάρχει ένα μεγάλο εύρος στον κλάδο της εστίασης.
Αν ληφθεί ως παράδειγμα η κατηγορία «Εστίαση –Τρόφιμα», παρατηρούμε ότι προσελκύει άτομα που προτίθενται να διαθέσουν έως 100.000 ευρω σε ποσοστό 72,86% αλλά ταυτόχρονα την επιλέγουν ως κύριο πεδίο ενδιαφέροντος και άτομα που θέλουν να επενδύσουν ποσά άνω των 301.000 ευρω με ποσοστό 5,71% αλλά και άτομα που επιθυμούν να διαθέσουν από 101.000 ευρω - 200.000 ευρω με ποσοστό 17,14% ενώ το 4,29% που την επιλέγουν ως επένδυση διαθέτουν από 201.00-300.000 ευρω.

Υψηλό το ενδιαφέρον για ένταξη στο δίκτυο franchise

Ακόμη, οι ερωτώμενοι στην πλειονότητά τους εκδήλωσαν ενδιαφέρον για ένταξη στο θεσμό της δικαιόχρησης (franchise) ως δικαιοδόχοι (Franchisee), σε ποσοστό 65,09%. Παράλληλα, σημαντικό ποσοστό (21,70%) δηλώνει την πρόθεσή του να λειτουργήσει ως Μaster Franchisor, εισάγοντας στην Ελλάδα κάποιο concept του εξωτερικού. Το 13,21% των ερωτηθέντων ενδιαφέρεται να αναπτύξει με την μέθοδο του franchise το δικό του concept, δηλαδή να γίνει Franchisor.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι από τους ερωτηθέντες που επιλέγουν την Εστίαση το 66,67% ενδιαφέρονται ως Franchisee, το 20,51% ως Franchisor και το 12,82% ως Master Franchisor. Όσον αφορά τον κλάδο της «Εκπαίδευσης- Επιμόρφωσης» παρατηρούμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία (83,33%) θα ήθελε να γίνει μέλος μιας ήδη υπάρχουσας αλυσίδας ενώ το 16,67% να αναπτύξει μία δικιά του. Την επένδυση στον «Οικιακό Εξοπλισμό» φαίνεται να επιλέγουν οι ερωτώμενοι θέλοντας να ενταχθούν στον θεσμό είτε ως Franchisee (37,50%), είτε ως Franchisor (25%) ενώ σημαντικό ποσοστό (37,50%) θα ήθελε να αναπτύξει ένα διεθνές concept αυτής της κατηγορίας.

Οι επιχειρήσεις franchise εντάσσονται στο ΕΣΠΑ

Επιπλέον ώθηση στις επιχειρήσεις franchise δίνει η δυνατότητα ένταξής τους στο ΕΣΠΑ μέσω της δράσης «Αναβάθμιση εταιρειών franchising».

Η πρόταση αφορά στην αναβάθμιση υφιστάμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων με οποιαδήποτε νομική μορφή που είναι ενταγμένες σε δίκτυα franchise.

Η στήριξη των επιχειρήσεων που είναι ήδη ενταγμένες σε δίκτυα θα επιφέρει σημαντικά και πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα στην ελληνική οικονομία καθώς το franchising εμφανίζει ιδιαίτερη δυναμική σε διεθνές και εθνικό επίπεδο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας, στην Ελλάδα το 2015 δραστηριοποιούνταν 479 αλυσίδες franchising με 17.098 εγκαταστάσεις/καταστήματα και περισσότερους από 100.000 εργαζόμενους σε διαφορετικούς οικονομικούς κλάδους με έμφαση στο εμπόριο τροφίμων και την παροχή υπηρεσιών οργανωμένης εστίασης.

Σεμινάρια κατά τη διάρκεια της έκθεσης

Κατά τη διάρκεια τη ς έκθεσης θα πραγματοποιηθούν δωρεάν σεμινάρια σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο από στελέχη της αγοράς, οικονομολόγους, marketers και ειδικούς συμβούλους σε θέματα franchising. Μεταξύ άλλων, θα αναλυθούν θέματα όπως είναι οι τάσεις στον κλάδο, οι ευκαιρίες και οι παγίδες, τα βασικά πρώτα βήματα που πρέπει να κάνει ο νέος επιχειρηματίας, το μείγμα marketing και η προώθηση των επιχειρήσεων franchising, τα χρηματοδοτικά εργαλεία και οι επιδοτήσεις για τις επιχειρήσεις, το νομικό πλαίσιο, η αξιολόγηση των concepts που υπάρχουν στο χώρο κλπ.

Πληροφορίες για την έκθεση

Το Μεσογειακό Εκθεσιακό Κέντρο (MEC) βρίσκεται στη Λεωφόρο Λαυρίου 301, στην Παιανία Αττικής.

Είναι άμεσα προσβάσιμο τόσο μέσω της Λεωφόρου Λαυρίου ( αριθμ. 301 ) όσο και μέσω της Αττικής οδού ( Έξοδος 17 – Κάντζα ). Παράλληλα, παρέχεται δωρεάν μεταφορά με πούλμαν από το σταθμό μετρό Δουκίσσης Πλακεντίας προς το εκθεσιακό κέντρο.