Sfood

Ο κλάδος της εστίασης προσελκύει το ενδιαφέρον λόγω της αίσθησης του μειωμένου ρίσκου, με τη Μικρή Εστίαση να παρέχει όλα τα αναγκαία χαρακτηριστικά της επιτυχίας, όπως, μικρή αρχική επένδυση, λιτές και ευέλικτες δομές, λιγοστό προσωπικό, εξειδικευμένο, άριστης ποιότητας προϊόν σε εξαιρετική σχέση value for money, υψηλά περιθώρια μεικτού κέρδους, συγκεκριμένες επιλογές μενού, μικρή πολυπλοκότητα κωδικών, συνταγών και διαδικασιών παραγωγής, που διασφαλίζει χαμηλό λειτουργικό κόστος και εξαλείφει την ανάγκη για εξειδικευμένο προσωπικό, χαμηλό αριθμό προμηθευτών, διευρυμένο ωράριο λειτουργίας, άμεση ρευστότητα, καθώς οι καταναλωτές πληρώνουν τοις μετρητοίς.

Αναμένονται αλλαγές στον κλάδο, με νέους παίχτες που οραματίζονται καινοτόμες στρατηγικές και παλαιά brands που αναδιοργανώνονται εν όψη της νέας κατάστασης στην αγορά.

Ταυτόχρονα, παρατηρείται αξιοσημείωτη ανάπτυξη σε επενδύσεις, που με όχημα το «φούρνο» «αντικαθιστούν» ζαχαροπλαστεία και καφέ (βλ. Βενέτης ή Απολλώνιον), με κύριο χαρακτηριστικό το μέγεθος των σχετικών επενδύσεων, οι οποίες προσδιορίζουν ένα νέο κλάδο που ανταγωνίζεται ευθέως πέρα από το φούρνο της γειτονιάς, το κεντρικό καφέ και εστιατόριο.

Αναμένουμε την εμφάνιση Πρατηρίων Φούρνων, με μια νέα, όμως, αντίληψη και εταιρική ταυτότητα που να συνδυάζουν αρτοσκευάσματα, είδη ζαχαροπλαστικής και καφέ, με πρωτοεμφανιζόμενους τους Φούρνους Constantin, που αφορούν σε σύγχρονα «πολυκαταστήματα» και συνδυάζουν αφενός την παράδοση και την εμπειρία των 35 ετών με τις μυστικές συνταγές του Κυρ Κώστα και αφετέρου την σύγχρονη αισθητική, με μεγάλη γκάμα προϊόντων εξαιρετικής ποιότητας σε ασυναγώνιστες τιμές.

Τα burgers ξανάρχονται στο προσκήνιο με την πρόσφατη αλλαγή στην εταιρική εικόνα των Goody's και την εμφάνιση δυνατών outsiders, οι οποίοι με μεγάλη δυναμική και ισχυρό ατού την ανατροπή στο μενού και στο ύφος των καταστημάτων, λανσάρουν αυθεντικά burgers (βλ. ΜΠΑΡ ΜΠΕΕ ΚΙΟΥ) ή εξαιρετικά χαμηλές τιμές σε 100% street περιβάλλον (βλ. Hot- Hot burgers).

Η νέα τάση αφορά σε εξειδίκευση στο προϊόν, είτε αυτό είναι το bubble tea (με κυρίαρχο παίχτη τα Bubbleicious με τέσσερα καταστήματα στην Ελλάδα), είτε οι λουκουμάδες, ως αυθεντική απάντηση στο αμερικάνικο donuts, όπως και η μεξικάνικη, η πολυασιατική κουζίνα ή ακόμη και concepts με «υγιεινό» προσανατολισμό, αλλά και προτάσεις στην κατηγορία του delivery με μαγειρευτά φαγητά.

Syphon2

Η νέα τάση στον κλάδο του καφέ ξεκίνησε από τους λάτρεις του ροφήματος, με τα πρώτα καταστήματα στη Ν. Υόρκη, όπως το Blue Bottle, αλλά και τα Intelligentsia Coffee, Cafe Grumpy, The Wormhole και Toby's Estate. Τα εν λόγω καταστήματα παρασκευάζουν και σερβίρουν υψηλής ποιότητας καφέ, με προσοχή στην κάθε λεπτομέρεια, αλλά και με νέους τρόπους όπως την Pour Over και τη Syphon. Τα καταστήματα που ανήκουν στο Τρίτο Κίνημα του Καφέ, αναδεικνύουν τον ίδιο τον καφέ, σε όλους του τις διαστάσεις, από την α' ύλη, τις φάρμες, τις μεθόδους παραγωγής, την παρασκευή, το σερβίρισμα, και του «συμπεριφέρονται» ως προϊόν ανώτερης ποιότητας, εντός του τρίπτυχου «barista - roaster - farmer».

Λαμβάνοντας υπόψη μας ότι ο σχετικός κλάδος στη χώρα μας έχει φτάσει σε σημείο κορεσμού, διαφαίνεται η ανάγκη για διαφοροποίηση και ανανέωση, οι οποίες εύλογα θα υλοποιηθούν μέσω της έμπνευσης από το Τρίτο Κίνημα του Καφέ, δίνοντας, πλέον, βάρος στην ποιότητα και σταματώντας να αντιμετωπίζουμε τον καφές ως ένα κοινό προϊόν.

Το Τρίτο Κίνημα του Καφέ

Ζεστά καταστήματα, σύγχρονα και άνετα, προσφέρουν κορυφαίας ποιότητας καφέ, όπου ο barista μας προτείνει τόσο συγκεκριμένη ποικιλία, όσο και την ενδεδειγμένη μέθοδο παρασκευής όπως espresso, drip-over, aeropress, syphon. Ακόμη και το αφρόγαλα παρασκευάζεται διαφορετικά και ταιριάζει αρμονικά με τα αρώματα και τις γεύσεις του κόκκου, διακοσμημένο με περίτεχνα σχέδια latte art.

Το πρώτο κύμα θεωρείται πως ξεκίνησε στην Αμερική, τον 19ο αιώνα, όταν ο καταναλωτής άρχισε να πίνει καφέ, αντί για τσάι και καθιερώθηκε ως το καθημερινό ρόφημα πρόσληψης καφεΐνης, με στιγμιαίους και φίλτρου καφέδες, που τους έβρισκε και βρίσκει κανείς πολύ εύκολα παντού και δεν απαιτείται ειδική γνώση και εξοπλισμός για την παρασκευή τους.

Στη συνέχεια, με πρωτοδιδάξαντες του Ιταλούς, με τον espresso και τον cappuccino, αλλά και τον freddo espresso - cappuccino, latte κ.ο.κ. και κυρίως με τις μεγάλες αλυσίδες που πρωοεμφάνισαν ροφήματα με βάση των καφέ και τα espresso bars ξεκίνησε η απόλαυση του καφέ ως ρόφημα, με τον barista να συμμετέχει στην όλη διαδικασία και να αναβαθμίζεται ο ρόλος του.

Πλέον, η παρασκευή του καφέ αναδεικνύεται σε τέχνη, με πρωταγωνιστές καφέδες ανώτερης ποιότητας από συγκεκριμένες φάρμες, με ιδιαίτερες διαδικασίες συγκομιδής και επεξεργασίας και με πολύ μικρότερο χρόνο ζωής (specialty coffees), και με την συνεργασία farmer - roaster - barista ξεκινά μια νέα κουλτούρα καφέ και εμφανίζονται νέες ορολογίες όπως artisanal, micro lots, new crops, single estate coffees, single-origin bean, single origin coffees κ.λπ.

Η εποχή που ο Έλληνας προτιμά το «ιταλικό» καφέ, δηλαδή ροφήματα espresso, βασισμένα σε χαρμάνια Arabica και Robusta, συνήθως ψημένα λίγο παραπάνω από το ιδανικό, με ελαφριές και άχρωμες γεύσεις, φαίνεται να φτάνει στο τέλος της και μόλις γνωρίσει τις νέες γευστικές εμπειρίες του Third Wave, σε ατελείωτα γευστικά προφίλ, τότε η το νέο κίνημα θα καθιερωθεί και στη χώρα μας.

Hotshotshoes

Όπως έχουμε αναλύσει σε σχετικό άρθρο μας στο FRANCHISE BUSINESS του Ιουλίου, η νέα τάση στη λιανική αφορά τα μικρά εξειδικευμένα καταστήματα, που επανέρχονται δυναμικά στο προσκήνιο, δίνοντας απάντηση στην κρίση και παρέχοντας εμπιστοσύνη στο καταναλωτικό κοινό.

Στο πλαίσιο του αυξημένου ανταγωνισμού σε επίπεδο τιμών με τα μεγάλα καταστήματα να διαδραματίζουν το κυρίαρχο ρόλο με έντονες προωθητικές ενέργειες και συνεχή διενέργεια προσφορών, τα hot shot καταστήματα κερδίζουν τους πελάτες καθώς επενδύουν στα όπλα της εξειδίκευσης και της γνώσης, με τα οποία «πείθουν» τους καταναλωτές για την αναγκαιότητα των αγορών τους και την ορθότητα των επιλογών τους, «απαλύνοντας» ταυτόχρονα τις όποιες ενοχές νιώθουν, όταν διερωτώνται αν οι αγορές τους ήταν τελικά τόσο αναγκαίες, όσο και ορθές.

Το μικρό κόστος επένδυσης, η ευελιξία, τα χαμηλά λειτουργικά έξοδα, η λειτουργία μόνο από τον ιδιοκτήτη του καταστήματος με λιγοστό ή καθόλου προσωπικό και η εξειδίκευση αποτελούν τους βασικούς πόλους έλξης για τους νέους επιχειρηματίες, που αναζητούν μια αξιοπρεπή και αποδοτική απασχόληση.

Χαρακτηριστικό case study της νέας τάσης αποτελεί η ραγδαία και επιτυχημένη ανάπτυξη της FAMOUS, όπου η σωστή γκάμα προϊόντων, η σωστή εξυπηρέτηση – λόγω εξειδίκευσης, οι επιπλέον υπηρεσίες, η ευκολία των αγορών σε συνδυασμό με σύγχρονα προγράμματα marketing, όπως διαγωνισμοί σε ομάδες του facebook ή κάρτες μέλους οδηγούν τους καταναλωτές να στρέφονται προς τα καταστήματα hotshot της FAMOUS.

Η δημοτικότητα και επισκεψιμότητα των hotshot καταστημάτων λιανικής αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη δυναμική, ένα γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να διερευνούν σοβαρά οι παραγωγικές και προμηθεύτριες εταιρείες την δημιουργία των δικών τους δικτύων, με άμεσα πλεονεκτήματα τον καλύτερο έλεγχο της διανομής τους και κυρίως την μείωση των επισφαλειών και την αύξηση της ρευστότητας.

Η FAMOUS έχοντας συμπληρώσει μόλις 4 χρόνια στο χώρο του γυναικείου υποδήματος, βασιζόμενη στην πολύχρονη επιχειρηματική εμπειρία του Θοδωρή Δρακόπουλου, με πρωτοποριακές κινήσεις και απόλυτη δέσμευση στην ποιότητα και στις υγιείς σχέσεις με τους συνεργάτες της, κατάφερε να δημιουργήσει ένα αξιόλογο και ιδιαίτερα δυναμικό δίκτυο άνω των 30 καταστημάτων, όπως και ένα εκτεταμένο δίκτυο χονδρικής σε όλη την Ελλάδα. Το τελευταίο και μόνο τρίμηνο έχει δημιουργήσει περισσότερα από 10 νέα καταστήματα, με πρόσφατα σε Πύργο, Ναύπακτο, Χίο, Άμφισσα, Σαλαμίνα, Λήμνο και συνεχίζει με ρυθμό 4 νέα καταστήματα κάθε μήνα.

Η επιτυχία της αφορά στο δίπτυχο:

  • Ποιοτικό προϊόν, σε σύγχρονο design σε απίστευτες τιμές

  • Διαφήμιση σε κλασικά μέσα και σε κοινωνικά δίκτυα, με παράλληλες προωθητικές ενέργειες

Ταυτόχρονα, η εταιρεία βελτιώνεται συνεχώς και επενδύει στην οργάνωσή της, με πρόσφατες ενέργειες την μετεγκατάστασή της σε νέες κτηριακές εγκαταστάσεις και στον ανασχεδιασμό του ύφους των καταστημάτων της, με αποτέλεσμα να έχουν πιο πολυτελές και μοντέρνο ύφος και ταυτόχρονα να έχει συμπιεσθεί το κόστος διαμόρφωσης και επίπλωσης ακόμη περισσότερο.

Η πρόταση franchise της FAMOUS αφορά σε καταστήματα από 50 τ.μ. με αρχική επένδυση διαμόρφωσης και επίπλωσης της τάξεως των 15,000 Ευρώ, με μηδενικά entry fees και royalties. Το, δε, αναπτυξιακό πλάνο έχει αναλάβει η εξειδικευμένη εταιρεία συμβούλων FBS – Franchise Business Services.

Graffiti Cafe

Μέσα του 2012, πρωτοεισάγαμε τον όρο Μικρή Εστίαση θέοντας να εκφράσουμε την έννοια της λιτής επιχείρησης στο χώρο της εστίασης, με κύρια χαρακτηριστικά τη χαμηλή επένδυση, τις απλές διαδικασίες λειτουργίας, τα καλά περιθώρια κέρδους και το λιγοστό προσωπικό. Έτσι διαμορφώθηκε η κυρίαρχη τάση του 2013, αυτή της Μικρής Εστίασης, με εξειδικευμένα καταστήματα, κυρίως take-out, όπως donuts, café, pasta, hot dog, noodles, pizza, cupcakes, snacks, ready-to-eat-meals, burgers ως αυθεντικά street food concepts ή ακόμη και mini-markets, convenience stores, μικρά καταστήματα που συνδυάζουν τη λιανική με την take away εστίαση. Δίνουν λύση στις διατροφικές ανάγκες μας και ανάγονται ως «χαμηλόκοστη» διασκέδαση, σε σύγχρονους νεανικούς ρυθμούς.

Το 2012, η μεγάλη τάση της αγοράς ήταν το frozenyogurt. Περισσότερα από 350 καταστήματα ξεκίνησαν τις δραστηριότητές τους μέσα σε ένα χρόνο. Λίγο λιγότερο από τα μισά να ανήκουν σε αλυσίδες franchise και τα υπόλοιπα αυτόνομα. SelfService ή με εξυπηρέτηση από το προσωπικό του καταστήματος, τροφοδοτούμενα με έτοιμο προϊόν ή με παρασκευή εντός του καταστήματος, με μια, δυο ή και περισσότερες μηχανές και αντίστοιχα, με 2 , 4, 6 ή και με ακόμη περισσότερες γεύσεις, με πολλούς συνδυασμούς toppings, προσφέρουν παγωμένο γιαούρτι, αλλά και καφέδες, smoothies, χυμούς, φρουτοσαλάτες και γλυκά βασισμένα στο γιαούρτι.

Το ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ FRANCHISE ολοκλήρωσε την δεύτερη τριμηνιαία έρευνα ανασκόπησης του κλάδου για το 2013 και παρουσιάζει τις προοπτικές για το δεύτερο εξάμηνο του έτους, όπου διαφαίνεται σταθερότητα στον βαθμό διείσδυσης, περαιτέρω ισχυροποίηση της Μικρής Εστίασης και ανάδειξη των concepts που βασίζονται σε ισχυρά νεωτεριστικά χαρακτηριστικά.

Το ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ FRANCHISE, ο φορέας αποτύπωσης του κλάδου του franchising, ξεκίνησε τις δραστηριότητές του μέσω κλαδικών ερευνών το 1998. Με τη σημερινή του μορφή ιδρύθηκε από το περιοδικό FRANCHISE BUSINESS και λειτουργεί υπό την αιγίδα του, με τη συνδρομή του www.Franchise.GR, ως μόνιμος μηχανισμός παρακολούθησης και ανάλυσης του franchising στην Ελλάδα, των επιχειρηματικών τάσεων, της διείσδυσής του στην αγορά και στη συμβολή του στην εθνική οικονομία.

Οι τριμηνιαίες έρευνες που διενεργεί βασίζονται τόσο στη μελέτη στατιστικών στοιχείων, όσο και σε συνεντεύξεις με επιχειρηματίες και διευθυντές ανάπτυξης 40 δικαιοπαρόχων εταιρειών. Το ανωτέρω δείγμα αντιστοιχεί στο 12% των αλυσίδων που έχουν υιοθετήσει το franchising ως στρατηγική ανάπτυξης και συμπεριλαμβάνονται στη βάση του Franchise.GR, οι οποίες και προσδιορίζουν λόγω του μεγέθους τους (πλήθος καταστημάτων και ενοποιημένος κύκλος εργασιών) το 46% του κλάδου.

Ο θεσμός του franchising συνεχίζει να αποδεικνύει την συμβολή του στην ελληνική οικονομία και επιχειρηματικότητα, καθώς περισσότερα από 100 νέα καταστήματα franchise ξεκίνησαν τις δραστηριότητές τους εντός του πρώτου εξαμήνου του έτους, εκ των οποίων, ενδεικτικά, 60 για τη nanoudonuts και άλλα 70 προς κατασκευή μέχρι τέλος του καλοκαιριού, 25 καταστήματα για την CoffeeIsland, 12 για τη mikel, 10 για την Papoulias Donuts, 9 για την ΑΒ Βασιλόπουλος, 6 για την Μαρινόπουλος ΑΕ, 5 για το chillbox, 4 για την CoffeeTime, 4 υπό κατασκευή για τους Αττικούς Φούρνους, 3 υπό κατασκευή για το νέο concept των bankie.

Σταθερότητα κατέγραψαν οι αλυσίδες franchise, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Franchise, κατά το χρονικό διάστημα που αφορά τα πρώτα τρία τρίμηνα του 2010, δηλαδή μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2010, αναφορικά με το πλήθος των νέων καταστημάτων ή/και των νέων συμβάσεων που άνοιξαν/υπογράφηκαν μέσα στο έτος, με εμφανείς, ωστόσο, αυξητικές τάσεις για το τελευταίο τρίμηνο του έτους, που προσδιορίζουν αύξηση 23% σε σχέση με πέρσι.

Η παρατεταμένη ύφεση και οι δυσοίωνες προβλέψεις για την οικονομία οδηγούν την αγορά σε εξαθλίωση, με την όποια ανάκαμψη να φαντάζει δυνατή μετά το 2014 και με ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα την έξαρση της ανεργίας. Στο αυτό το καθόλου αισιόδοξο πλαίσιο, το ενδιαφέρον για το franchising έχει κορυφωθεί και ανοίγουν ολοένα και περισσότερα καταστήματα, ως λύση για επιπλέον εισόδημα και ως ανάγκη αυτοαπασχόλησης. 

Είναι τώρα η κατάλληλη εποχή για επενδύσεις; Το case study του frozen yogurt

Η σκέψη να ξεκινήσει κάποιος το δικό του κατάστημα διέπεται από δύο κύριους προβληματισμούς, τα αναγκαία κεφάλαια και την χαμηλή κατανάλωση.

Σαφέστατα δεν είναι η κατάλληλη περίοδος για επενδύσεις της τάξεως των 200 – 500 χιλ. Ευρώ που π.Κ. (προ Κρίσης) ήταν εφικτές, κυρίως λόγω των δυνατοτήτων για τραπεζικές δανειοδοτήσεις. Σήμερα, τα αναγκαία κεφάλαια για την δημιουργία επιχειρήσεων μέσω franchise κυμαίνονται από 20 – 120 χιλ. Ευρώ και απευθύνονται κατά κύριο λόγο σε όσους επιθυμούν (και δεσμεύονται) να ασχοληθούν πλήρως με τη νέα τους δραστηριότητα. Διακρίνουμε δυο κατηγορίες επενδυτών:

α/. τους αυτοαπασχολουμένους, αυτούς που ξεκινούν το δικό τους κατάστημα με σκοπό να αφιερωθούν πλήρως σε αυτό, δηλαδή 12+ ώρες ανά ημέρα, 6 ή 7 ημέρες ανά εβδομάδα, διασφαλίζοντας μια σίγουρη απόδοση που θα τους καλύπτει τα προσωπικά και οικογενειακά έξοδα και προσδοκώντας σε επιπλέον κέρδος, εφόσον σταθούν τυχεροί ή όταν επέλθει μια μικρή, τουλάχιστον, ανάκαμψη στην οικονομία.

β/. τους επενδυτές, που εστιάζουν σε συγκεκριμένα concept, τα οποία απαιτούν μικρό έλεγχο, μειωμένες ανάγκες σε ικανότητες προσωπικού (π.χ. αποκλείονται οι δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών) και με την υποστήριξη της μητρικής εταιρείας διασφαλίζουν την εύρυθμη λειτουργία τους, με αποδόσεις πολλαπλάσιες από οιοδήποτε επενδυτικό προϊόν (προθεσμιακούς, αμοιβαία κ.ο.κ.).

Review & Forward

 

Ξεκινήσαμε μια νέα, ακόμη πιο δύσκολη και ακόμη πιο ενδιαφέρουσα χρονιά, με τον καταναλωτή να αξιολογεί με ακόμη πιο αυστηρά κριτήρια τις αγορές του, και τον υποψήφιο δικαιοδόχο να είναι διστακτικός και ενίοτε καχύποπτος, αλλά παράλληλα να επικροτούν την καινοτομία και να επιβραβεύουν όσους του εξοικονομούν χρήματα ή όσους του παρέχουν διασκέδαση / αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και άψογη εξυπηρέτηση/ υποστήριξη.

 

ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΛΛΗ ΦΟΡΑ και η πλέον έντονη τάση αφορά στην ηθική συμπεριφορά των επιχειρήσεων αναφορικά με τις σχέσεις τους με την κοινωνία, όπως διαμορφώνεται μέσα από τις υπεύθυνες ενέργειες των διοικήσεών τους κατά τις σχέσεις τους με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, εργαζόμενοι, μέτοχοι, πελάτες, προμηθευτές και γενικότερα την κοινωνία. Η ιδέα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης έχει σχέση με τον τρόπο που κάθε επιχείρηση εφαρμόζει την έννοια της βιώσιμης ανάπτυξης, η οποία στηρίζεται στον οικονομικό, στον κοινωνικό και στον περιβαλλοντικό πυλώνα. Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη υποδηλώνει ότι μια εταιρία ασχολείται σοβαρά όχι μόνον με την αποδοτικότητα και την ανάπτυξή της, αλλά και με τον κοινωνικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπό της.

Πλέον, οι ίδιοι οι καταναλωτές μπορούν και οφείλουν να φερθούν ευφυώς - υιοθετώντας δηλαδή μια μη επιβλαβή συμπεριφορά, να μάθουν να συνυπολογίζουν στην καθημερινή τους ζωή τις «άγνωστες» και συχνά «κρυμμένες» οικολογικές συνέπειες των προϊόντων που αγοράζουν ή γενικά μεταχειρίζονται, όπως αναλύει ο Ντάνιελ Γκόλμαν στο νέο βιβλίο του «Οικολογική Νοημοσύνη».

«Ο κόσμος μας, ένας κόσμος υλικής αφθονίας, φέρει ένα κρυμμένο τίμημα. Δεν μπορούμε να δούμε τον βαθμό στον οποίο τα πράγματα που αγοράζουμε και χρησιμοποιούμε καθημερινά έχουν κόστος σε άλλα επίπεδα - αγνοούμε τι στοιχίζουν στον πλανήτη.[...] Το καθένα από αυτά τα πράγματα έχει τη δική του ιστορία και το δικό του μέλλον, καταβολές και καταλήξεις που παραμένουν εν πολλοίς κρυφές για μας, μια σειρά επιπτώσεων που απορρέουν σταδιακά από την αρχική εξαγωγή ή παραγωγή των συστατικών του, κατά την κατασκευή και μεταφορά του, μέσω των ανεπαίσθητων συνεπειών της χρήσης του στα σπίτια και τους χώρους εργασίας μας, μέχρι την ημέρα που απαλλασσόμαστε από αυτό. Εντούτοις, οι αόρατες συνέπειες όλων αυτών των πραγμάτων μπορεί να είναι η πιο σημαντική πτυχή τους», σημειώνει μεταξύ άλλων στον πρόλογό του ο Ντάνιελ Γκόλμαν.

Σύμφωνα με έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί, όπως υποστηρίζει ο συγγραφέας, οι συναισθηματικές αντιδράσεις των καταναλωτών στις αρνητικές συνέπειες στον πλανήτη από τη μη οικολογική παραγωγή των προϊόντων ενδέχεται να επηρεάσουν τις πωλήσεις. Με βάση αυτή τη διαπίστωση, ο Γκόλμαν, περνά από την ψυχολογία των αγοραστών στις στρατηγικές των πωλήσεων, και θεωρεί ότι οι επιτυχημένες επιχειρηματικές στρατηγικές του μέλλοντος θα είναι αυτές που ενσωματώνουν «οικολογικές» αλλαγές στην αλυσίδα παραγωγής των προϊόντων. ΝΓ :-)

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ 50% ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΖΕΙ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ, όταν το ποσοστό αυτό ήταν μικρότερο από 5% πριν από ένα αιώνα. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ως το 2050 το σχετικό ποσοστό θα ανέλθει στο 70% και θα ισοδυναμεί με 6.4 δις πολίτες. Το γεγονός αυτό διαμορφώνει την ανάγκη για concepts που καλύπτουν τις συνήθειες των μεγαλουπόλεων και που εμπνέονται από την αρχιτεκτονική των κτηρίων και των δρόμων, ακολουθώντας τους ταχείς ρυθμούς της ζωής.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα τελευταία επιστημονικά στοιχεία, οι άνθρωποι θα ζουν όλο και μακρύτερες ζωές, ενώ σε μερικές δεκαετίες, τα 100 θα είναι κοινός τόπος. Αυτή τη στιγμή, σε ολόκληρο τον κόσμο, ο μέσος όρος ζωής είναι γύρω στα 65 χρόνια για τους άνδρες και στα 70 για τις γυναίκες – διπλάσιος απ’ ό,τι πριν από 200 χρόνια. Επί χρόνια, οι επιστήμονες έλεγαν ότι η δραματική αύξηση του μέσου όρου ζωής, που για τους βρετανούς άνδρες ανέβηκε από τα 48 χρόνια το 1901 στα 75 χρόνια το 2000, δεν θα συνεχιστεί. Όμως, νέες έρευνες θεωρούν πως υπάρχει κάθε λόγος να πιστεύουμε ότι το προσδόκιμο ζωής θα συνεχίσει να αυξάνεται ασταμάτητα. Συγκρίνοντας τις διαφορές στο προσδόκιμο ζωής ανάμεσα στις βιομηχανικές χώρες, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το 2070, ο μέσος όρος ζωής των γυναικών στις HΠA μπορεί να έχει φθάσει τα 101 χρόνια. Σήμερα, οι επίσημες αμερικανικές προβλέψεις για τη χρονιά αυτή είναι μόλις 83,9 χρόνια. O ερευνητής Bόπελ σημειώνει ότι τα κορίτσια που γεννιούνται σήμερα στην Ιαπωνία ή στη Γαλλία (τις δύο χώρες με το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής) έχουν ήδη πιθανότητα 50% να φθάσουν τα 100 χρόνια! Στην Ιαπωνία, οι γυναίκες προβλέπεται να φθάσουν τα 100 το 2060, ενώ στην Ιαπωνία το 2085. Όμως, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι όσο περισσότερο ζει κανείς, τόσο περισσότερα χρόνια θα είναι υγιής. ΤΣ :-)

 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΟΙ OPEN FRANCHISEES, οι υποψήφιοι, δηλαδή, που θα χτυπήσουν την πόρτα ενός συμβούλου ή μιας αλυσίδας δικαιόχρησης και αποφασίσουν μονομιάς για το επιχειρηματικό μέλλον και την επένδυσή τους.

Την προηγούμενη δεκαετία οι οικονομικές εφημερίδες και οι μικρές αγγελίες στις κυριακάτικες εφημερίδες ήταν λίαν αποτελεσματικές, αντικαταστάθηκαν όμως σύντομα από τις ειδικές εκθέσεις και τα εξειδικευμένα περιοδικά franchising. Σήμερα, πολλά από τα παραδοσιακά κανάλια έχουν χάσει την αποτελεσματικότητα τους και έχουν αντικατασταθεί / συμπληρωθεί από νέα – σύγχρονα μέσα επικοινωνίας. Συγκεκριμένα, ένα άγνωστο ακόμα στο ευρύ κοινό σήμα μπορεί να δημιουργήσει ή να έχει σημαντικό exposure και αναγνωρισιμότητα – άρα και αποδοχή – μέσα στο χώρο της δικαιόχρησης. Είναι σχετικά εύκολο, για μια οργανωμένη και σωστά υποστηριζόμενη από συμβούλους franchise εταιρεία, να δημιουργήσει εκείνο το exposure, το οποίο θα της επιτρέψει να προσελκύσει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα ένα σημαντικό αριθμό ποιοτικών δικαιοδόχων. Αρκεί οι εταιρίες αυτές να επιλέξουν τα σωστά κανάλια «έκθεσης» και τους σωστούς συμβούλους δικαιόχρησης, οι οποίοι θα μπορέσουν να διευρύνουν το «φάσμα έκθεσης», στο πλαίσιο της  σημερινής ηλεκτρονικής εποχή και την «κατανάλωση» πληθώρας ειδήσεων – εικόνων – πληροφοριών, στο σπίτι, στο γραφείο, στο κινητό, στο κρεβάτι, παντού.

Ας μην υποτιμάμαι το γεγονός ότι ο υποψήφιος δικαιοδόχος, παρακολουθεί όλα τα μέσα χωρίς καν να κουραστεί ή να χρειάζεται να ψάχνει με τις ώρες. Αυτό το αναλαμβάνει για αυτόν π.χ. το Google Alert, με το οποίο πολύ εύκολα μπορεί να δέχεται καθημερινά στο mail του όλες τις πληροφορίες του δικτύου ή των δικτύων που τον ενδιαφέρουν. Με τον τρόπο αυτό δεν περιορίζει την πληροφόρησή του μόνο σε ένα δελτίο τύπου που κυκλοφορεί η εταιρεία, αλλά διαβάζει και τα σχόλια που γράφονται για αυτή στα διάφορα blogs, στο facebook, στο tweeter κ.λπ. και αντλεί την πρωταρχική του ενημέρωση όχι από έναν έντυπο ενημερωτικό φάκελο, αλλά από το συνδυασμό πολλών «ηλεκτρονικών φακέλων» που είναι στη διάθεση του στο διαδίκτυο. Με τον τρόπο αυτό όλο το ιστορικό μιας εταιρείας είναι στη διάθεση του υποψηφίου, ο οποίος μπορεί εύκολα να κρίνει το exposure, το impact στα social media καθώς και το βαθμό αναγνωρισιμότητας εντός της αγοράς του franchising. Ο έξυπνος – ενημερωμένος δικαιοδόχος παρακολουθεί όλα τα κανάλια και αξιολογεί όλες τις πληροφορίες για τις αλυσίδες franchise. ΠΠ :-)

 

ΤΕΤΟΙΑ ΔΥΣΚΟΛΗ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΧΕΙ ΝΑ ΖΗΣΕΙ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 1941. Οι μεγάλες δυσκολίες που ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2008 έχουν οδηγήσει χιλιάδες επιχειρηματίες σε απόγνωση και ενίοτε στον εμπορικό θάνατο. Βιώνουμε μια πρωτοφανή κατάσταση σε ό,τι αφορά στο εγχώριο εμπόριο, μια πραγματικότητα που έχει μέχρι στιγμής κοστίσει χιλιάδες θέσεις εργασίας. Πολλοί ισχυρίζονται  ό,τι πρόκειται για μια ευθυγράμμιση της παγκόσμιας αγοράς με αυτό που τόσα χρόνια θα έπρεπε να είχε γίνει. Είναι, άλλωστε, απ’ όλους παραδεκτό ό,τι επί μακρόν η ελληνική αγορά διατηρούσε περισσότερες επιχειρήσεις από όσες άντεχε. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, θα παραμείνουν μόνο όσοι «έχουν λόγο να μείνουν στην αγορά» και το αυτό ισχύει και για το χώρο του franchising, όπου οι μητρικές εταιρείες οφείλουν να αντιμετωπίσουν, πλέον, πολλά μέτωπα, και κυρίως την «προσφορά – concept» που προτείνουν σε καταναλωτές και σε δικαιοδόχους - δυνητικούς και υφιστάμενους, τις αγορές και τα σημεία πώλησής τους, τις υποδομές τους και το marketing.

Πλέον, τόσο το εμπορικό κέντρο της Αθήνας, όσο και περιφερειακές αγορές που άλλοτε ήκμαζαν, όπως η Νέα Ιωνία, το Χαλάνδρι, το Περιστέρι, ο Πειραιάς, η Γλυφάδα θυμίζουν ολοένα και περισσότερο σεληνιακό τοπίο από τα άδεια καταστήματα. Την ίδια στιγμή, μεγάλη κινητικότητα υπάρχει και σε ένα άλλο εξόχως ενδιαφέρον πεδίο, κυρίως για το αθηναϊκό εμπόριο, αυτό της ενοικίασης εμπορικών επιφανειών. Ήδη, πολλές μεγάλες λιανεμπορικές αλυσίδες κινούνται προς την κατεύθυνση επαναδιαπραγμάτευσης των μισθωμάτων τους, συχνά απειλώντας ακόμα και με αποχωρήσεις. Το φαινόμενο αυτό είναι περισσότερο εμφανές στα μεγάλα εμπορικά κέντρα, τα οποία ήδη μελετούν αναπροσαρμογές των μισθωμάτων ώστε να αποφύγουν το οδυνηρό για τα ίδια φαινόμενο των ξενοίκιαστων χώρων. Αξιόπιστες πληροφορίες αναφέρονται σε κύμα φυγής από δύο τουλάχιστον μεγάλα malls , το ένα εκ των οποίων βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας και το άλλο στα βόρεια προάστια. Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του FB, αρνητική πορεία ετοιμάζονται να ακολουθήσουν μια γνωστή εταιρεία στον χώρο των θυρών ασφαλείας, δύο επιχειρήσεις του κλάδου ένδυσης, μια εταιρεία αθλητικής ανδρικής ένδυσης υπεράνω πάσης υποψίας, γνωστή επιχείρηση του κλάδου των επίπλων με νεωτεριστικές κατά το παρελθόν προτάσεις και όνομα, μια επιχείρηση γυναικείας ένδυσης και ειδών αξεσουάρ, μια εταιρεία ανδρικής μόδας με έμφαση στα πουκάμισα, μια αλυσίδα στεγνοκαθαριστηρίων που άλλαξε πρόσφατα χέρια, μια αλυσίδα αξεσουάρ με νέα επωνυμία, ένα δίκτυο εκπαίδευσης, μια αλυσίδα με ρούχα για παχουλές κυρίες, μια αλυσίδα με καλλυντικά, αλλά και μια μεγάλη εταιρεία συμβούλων. Οι παραπάνω περιπτώσεις ήδη συζητιούνται εκτενώς στους κύκλους του franchising, καθώς δεν είναι λίγοι οι επιχειρηματίες που έχουν καταθέσει αιτήσεις ένταξης στο περιβόητο άρθρο 99 ή που δεν δύνανται πλέον να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Σύμφωνα με πηγές του ΕΒΕΑ, το2010, και ιδιαίτερα το διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου - Απριλίου, δηλαδή η περίοδος εκείνη που συμπεριλαμβάνει εντός της τόσο τις χειμερινές εκπτώσεις, όσο και τις πασχαλινές αγορές, θα αποτελέσει την τελευταία σανίδα σωτηρίας για πολλούς επιχειρηματίες, και ταυτόχρονα με την παρέλευσή της και το σημείο εκκίνησης για ένα πρωτοφανές μπαράζ λουκέτων, ακόμα και πολύ γνωστών ονομάτων του εμπορίου. Όπως ανέφερε πρόσφατα και ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος κ. Αντώνης Ζαΐρης «οι επόμενοι μήνες θα είναι καθοριστικοί για το μέλλον του ελληνικού εμπορίου, καθώς τα περιθώρια έχουν στενέψει». Μεγάλες φίρμες συρρικνώνουν το δίκτυό τους και γνωστοί όμιλοι είτε συρρίκνωσαν μεγάλα τους καταστήματα (για παράδειγμα η «Goody’s», η οποία ανακαίνισε το κατάστημά της στο Πασαλιμάνι, όμως ταυτόχρονα μείωσε την επιφάνεια που ενοικιάζει κατά 1/4) είτε μελετούν αναδιάρθρωση του δικτύου τους. Παράλληλα, λουκέτα στα καταστήματά τους έχουν βάλει γνωστές εταιρείες, κυρίως του κλάδου ένδυσης. Ήδη η «Αεράκης», η« Anna Riska» , η « Prince Oliver» , η « KostaBoda» , η «Lacoste» , η « Missoni» κ.ά. αναθεώρησαν την πολιτική επέκτασής τους κλείνοντας μαγαζιά τους. Πολλά είναι και τα εστιατόρια τα οποία δεν μπόρεσαν να αντεπεξέλθουν στην κρίση, καθώς οι Αθηναίοι περιόρισαν τις εξόδους τους για φαγητό. Από τα παραπάνω, καθίσταται σαφές πως το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τις επιχειρήσεις που άμεσα κινδυνεύουν αλλά και δεκάδες άλλες οι οποίες συνεργάζονται εμπορικά μαζί τους και που θα βρεθούν με ακάλυπτες επιταγές. Πρόκειται για ένα ντόμινο προβλημάτων το οποίο θα βρει την αγορά κυριολεκτικά ανοχύρωτη, ενώ μεγάλες συνέπειες θα υπάρξουν και στους δείκτες της ανεργίας. Ένας κλάδος όμως ο οποίος κυριολεκτικά υποφέρει από μια σειρά σιωπηρών λουκέτων, τα οποία σπάνια βλέπουν το φως της δημοσιότητας, είναι αυτός των ηλεκτρικών ειδών. Το  πρόβλημα εστιάζεται κυρίως στις μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις, οι οποίες κατά κανόνα εντάσσονται στα συνεργατικά δίκτυα κοινών αγορών. Μετά την τύχη της «Magnet Electric» το φετινό καλοκαίρι, μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζει κι άλλος ένας συνεταιρισμός του κλάδου, ενώ πηγές της εν λόγω αγοράς αναφέρονται σε περίπου 25 λουκέτα μικρών καταστημάτων αυτής της μορφής. Παράλληλες δυσχέρειες όμως αντιμετωπίζει και το εμπορικό κύκλωμα γύρω από την οικοδομή, λόγω της καθίζησης των κατασκευών. Κάπως έτσι, δεκάδες είναι οι πτωχεύσεις εταιρειών στον χώρο των δομικών υλικών, της εμπορίας ή παραγωγής κουφωμάτων, στα χρώματα. ΠΘ:-)

 

ΤΑ SOCIAL MEDIA ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΕ ΕΝΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΚΟΣΜΟ, που διαθέτει μια ενδιαφέρουσα «βιοποικιλότητα» και αναδίδει αξιοσημείωτες ιδιαιτερότητες.  Αποτελούν, πλέον, την τέταρτη πιο δημοφιλή δραστηριότητα στο διαδίκτυο, πάνω και από τη χρήση του email, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Nielsen "Global Faces and Networked Places". Τα 2/3 (67%) όσων βρίσκονται online παγκοσμίως επισκέπτονται αυτούς τους ιστότοπους κάθε μήνα, με τη μεγαλύτερη αύξηση να σημειώνεται στις ηλικίες 35-49 ετών. Σύμφωνα με την έρευνα, ο ρυθμός ανάπτυξης της online κοινωνικής δικτύωσης είναι διπλάσιος συγκριτικά με τους άλλους σημαντικούς τομείς του διαδικτύου, όπως οι μηχανές αναζήτησης, τα portals, τα software και το email. Η online κοινωνική δικτύωση θα συνεχίσει να επηρεάζει και να αλλάζει, όχι μόνο τον χώρο του διαδικτύου παγκοσμίως, αλλά και τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τους καταναλωτές. Σύμφωνα με την έκθεση της Nielsen, το Facebook -το πλέον δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο-  το επισκέπτονται 3 στους 10 χρήστες του internet τουλάχιστον μία φορά τον μήνα, στις 9 χώρες που κάλυψε η έρευνα. Οι χρήστες του διαδικτύου παγκοσμίως υπολογίζεται πως καταναλώνουν σχεδόν το 10% από τον χρόνο που βρίσκονται συνδεδεμένοι στο internet σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης και blogs (1 λεπτό για κάθε 11 λεπτά που βρίσκονται online). Το κοινό των social media γίνεται ακόμα πιο πολυποίκιλο, όσον αφορά στην ηλικία, με τη μεγαλύτερη αύξηση επισκεψιμότητας σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης και blogs να ανήκει στις ηλικίες 35-49 ετών. Τα κινητά τηλέφωνα παίζουν ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στα social media. Η έρευνα αποκαλύπτει πως οι Βρετανοί που συνδέονται στο διαδίκτυο μέσω κινητού τηλεφώνου έχουν τη μεγαλύτερη τάση για επίσκεψη σελίδων κοινωνικής δικτύωσης, με το 23% να την πραγματοποιεί, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στις ΗΠΑ είναι 19%. Σε κάθε περίπτωση, η αύξηση σε σχέση με πέρυσι είναι εντυπωσιακή και για τις δύο χώρες, με άνοδο 249% στη Μ. Βρετανία και 156% στις ΗΠΑ. «Η online κοινωνική δικτύωση δεν αναπτύσσεται απλώς, αλλά εξελίσσεται. Εκτός από την αυξανόμενη προσέλκυση κοινού, δημιουργούνται νέοι τρόποι χρήσης και λειτουργίας της», δήλωσε ο Alex Burmaster, συγγραφέας της έκθεσης και διευθυντής της Nielsen Online για την Ανατολική Ευρώπη. «Θεωρήσαμε αναγκαίο να ερευνήσουμε την κατάσταση των social networks παγκοσμίως και να ερευνήσουμε τις επιδράσεις που έχει στους πελάτες μας, είτε είναι εκδότες, είτε διαφημιστές».

Πλέον, έχουν αρχίσει να εμφανίζονται και νέες ιδέες κοινωνικών δικτύων, πιο καθετοποιημένες και πιο στοχευμένες απευθυνόμενες σε συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων. Μια από της νέες τάσεις είναι τα λεγόμενα κοινωνικά δίκτυα δανεισμού (social lending networks ή Person-to-person lending ή peer-to-peer lending), όπου τα εγγεγραμμένα μέλη μπορούν να δανείσουν ή να δανειστούν χρήματα μεταξύ τους χωρίς τη διαμεσολάβιση κάποιου τραπεζικού οργανισμού ή άλλου οικονομικού φορέα. Στις περισσότερες όμως περιπτώσεις το site που κάνει τη δουλειά του μεσολαβητή απαιτεί και ένα ποσοστό προμήθειας που συνήθως κυμαίνετε μεταξύ του 0.5% με 1%. Με λίγο ψάξιμο οι δανειολήπτες μπορούν να βρουν καλύτερα επιτόκια και οι δανειστές να έχουν μεγαλύτερο κέρδος και να γλιτώσουν τη γραφειοκρατία ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές από τον υπολογιστή της κατοικίας τους.

Είναι φανερό ότι και στο χώρο του franchising τα new media θα λάβουν σύντομα σημαντικό ρόλο τόσο κατά την ενημέρωση των υποψηφίων, όσο και ως πλατφόρμα επικοινωνίας με τους υφιστάμενους δικαιοδόχους. Ήδη, αρκετές αλυσίδες χρησιμοποιούν τα social networks με σκοπό να τη δημιουργία καναλιού επικοινωνίας με καταναλωτές και δικαιοδόχους και εντός του 2009 εμφανίσθηκαν στη χώρα μας άνω των 100 blogs που στοχεύουν στην ενημέρωση της αγοράς. ΤΣ:-)

NEED HELP? (x)
MESSAGE