Ποιοί είναι οι κλάδοι που έχει νόημα να επενδύσεις; Ποιά είναι τα νέα franchise; Αξίζει να ανοίξεις ένα κατάστημα σήμερα ή να περιμένεις το νέο έτος; Αν έχεις 200,000 ευρώ, τι θα τα κάνεις; Να τα βγάλεις σε τράπεζα του εξωτερικού; Να τα επενδύσεις σε χρυσό ή αμοιβαία; Αν έχεις 50,000 ευρώ, μπορείς να ανοίξεις καφετέρια; Με 3,000 ευρώ, μπορείς να κάνεις κάτι; Υπάρχει περίπτωση να βρεις δουλειά, αν είσαι άνεργος; Αν είσαι άνω των 45, ποιο είναι το μέλλον σου; Υπάρχουν ευκαιρίες; Πώς θα τις εντοπίσεις;

«Έρχεται νέα κρίση», δήλωσε πρόσφατα ο γνωστός μεγαλοεπενδυτής Mark Mobius, επικεφαλής της Templeton Emerging Market Group, στο αμερικάνικο δίκτυο CNBC, και επισήμανε μία πολύ καλή επενδυτική ευκαιρία για αγορά φθηνών μετοχών, θεωρώντας πιο ανθεκτικές εκείνες των εμπορευμάτων και των καταναλωτικών προϊόντων. Από την άλλη, εμφανίζεται επιφυλακτικός για την Κίνα, δίνοντας έμφαση σε μετοχές πετρελαϊκών και ότι έχει να κάνει με τους καταναλωτές, συμπεριλαμβανομένων αυτοκινητοβιομηχανιών και πολυκαταστημάτων, στα οποία «βλέπει» τη μεγαλύτερη ανάπτυξη.

Στην Ελλάδα, ακολουθούμε άλλες λογικές, παράλογες και εκφοβιστικές, με σενάρια για επιστροφή στη δραχμή, με αρκετούς αποταμιευτές να έχουν βγάλουν ή να εξετάζουν το ενδεχόμενο να βγάλουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό.

Μη ξεχνάμε ότι κάθε κρίση κρύβει ευκαιρίες, σημαντικές ή όχι, πολλές ή λιγοστές. Η ανεργία καλπάζει στο 30% και μαστίζει νέους και γυναίκες. Ο κόσμος φοβάται, η καταναλωτική πίστη έχει εκμηδενιστεί. Ωστόσο, κάτι πρέπει να κάνει ο καθένας μας. Όποιος δεν έχει δουλειά πρέπει να βρει. Όποιος έχει χρήματα πρέπει να τα επενδύσει με χαμηλό ρίσκο. Το franchising διαφαίνεται για πολλούς μια καλή λύση, αλλά με προϋποθέσεις, όχι για όλους και όχι με όλους.

 

Βρες τις ευκαιρίες!

outsourcing

Η κρίση έχει οδηγήσει πολλές εταιρίες να μειώσουν το προσωπικό τους και να κλείσουν πολλά τμήματά τους (π.χ. μάρκετινγκ, υποστήριξης, ανάπτυξης). Δημιουργείται, λοιπόν, μια ζήτηση στην αγορά για outsourcing και αρκετά στελέχη – προς το παρόν άνεργα – με γνώσεις και εμπειρία μπορούν να εκμεταλλευτούν αυτή την ευκαιρία, με χαμηλό μισθό και ικανοποιητικό bonus. Μια πιο δομημένη πρόταση αφορά στο franchise όπου αρκετές εταιρείες έχουν δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο επιχειρηματικό πακέτο, όπου με 3,000 έως 20,000 ευρώ σου παράσχουν τις υποδομές και σε εκπαιδεύουν να πουλάς για αυτές, χωρίς σταθερή αμοιβή σου, αλλά με πολύ μεγάλα bonus, δηλ. προμήθειες.

 

business 2 business

Οι B2B συναλλαγές παρουσιάζουν καλύτερες προοπτικές, καθώς οι καταναλωτές έχουν περιορίσει τις αγορές τους, οι επιχειρήσεις, όμως, από την άλλη έχουν ανάγκες για δίκτυα πωλήσεων, χαμηλότερου κόστους προϊόντα, internet sites κ.λπ.

 

εξωστρέφεια

Όλοι πλέον στρέφουν το βλέμμα τους στο εξωτερικό, λίγοι όμως έχουν την ικανότητα των υποδομών και της ύπαρξης προϊόντος, καθώς το να εξάγεις είτε προϊόντα είτε franchise concept δεν είναι εύκολο, καθώς η αγορά – εκεί έξω – είναι τεράστια, μεν, αλλά το ίδιο ισχύει και για τον ανταγωνισμό. Ωστόσο, πολλοί το πετυχαίνουν. Ας αναφερθούμε στον εκπαιδευτικό όμιλο ΑΧΟΝ, ο οποίος «εξάγει» ένα πολύ δύσκολο προϊόν, αυτό της εκπαίδευσης σε δεκάδες χώρες εκτός Ελλάδος, με εκατοντάδες εκπαιδευτικά κέντρα.

Μόνο στην ΕΕ των 27 κρατών-μελών, υπάρχει μια αγορά 500 εκατ. κατοίκων, με ΑΕΠ μεγαλύτερο του αμερικανικού, την οποία οι ελληνικές επιχειρήσεις πρέπει να κοιτάξουν πιο σοβαρά!

 

franchise

Τι ποιο συγκροτημένο από το να ξεκινήσεις την δική σου επιχείρηση franchise. Η μητρική εταιρεία σου στήνει το κατάστημα, σε εκπαιδεύει, σε στελεχώνει, σε εξοπλίζει και είσαι έτοιμος να προσφέρεις στους πελάτες σου ένα branded προϊόν ή υπηρεσία. Έναντι φυσικά του αντιτίμου της αρχικής επένδυσης, που ποικίλει από 25,000 ευρώ για ένα κατάστημα καλλυντικών, π.χ. της REFAN με ένα διεθνές δίκτυο και με νέα καταστήματα να ανοίγουν κάθε μήνα, ή του ποσού των 60,000 – 80,000 ευρώ για μια επώνυμη καφετέρια ή burgerάδικου ή του ZIO PEPPE, που τα τελευταία χρόνια ανοίγει ένα νέο κατάστημα σχεδόν κάθε μήνα. Μπορείς, φυσικά, να κάνεις κάτι πολύ πιο «μεγάλο» με 300,000 ευρώ Plus, αλλά μετά από πολύ μεγάλη μελέτη και ανάλυση. Μπορείς να ξεκινήσεις τη δική σου επιχείρηση και με λιγότερα χρήματα, κάτω από 25,000 ευρώ και να περιμένεις ένα μηνιαίο εισόδημα στα 1,500 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, αν είναι να επιλέξεις το franchising, απαιτείται προσοχή. Πρώτα απ’ όλα και το κυριότερο η μητρική εταιρεία. Ρώτα υφιστάμενους δικαιοδόχους. Δες αν έχουν κλείσει κάποιοι πρόσφατα και για πιο λόγο. Πρόσεχε, αν υπάρχουν εις βάρος της διαταγές πληρωμής, αν χρωστά στην αγορά, πόσα χρόνια υπάρχει, ποιος είναι ο επιχειρηματίας, και ποιος σου παρουσιάζεται ως επιχειρηματίας, αν είναι ελληνική επιχείρηση ψάξ’ την με ισολογισμούς, αν είναι ξένη πρόσεξε μήπως είναι μαϊμού. Η κρίση έχει δημιουργήσει σήμερα πολλούς νέους τυχοδιώκτες. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να το ψάξεις πολύ καλά πριν αποφασίσεις.

Στη συνέχεια δώσε βάρος στην περιοχή. Οι εμπορικές περιοχές συρρικνώνονται. Βρες κατάστημα στην καρδιά της αγοράς και με χαμηλό ενοίκιο. Μπορείς πλέον με 1,500 ευρώ το μήνα να βρεις ότι πιο καλό. Μάθε για την αγορά και για τις προοπτικές της. Δε θες να σου ξεφυτρώσει ένα νέο εμπορικό κέντρο δίπλα σου, όπως για παράδειγμα στη Δάφνη, όπου το νέο κέντρο αδυνατίζει τα γύρω καταστήματα της Βουλιαγμένης ή στο Χαλάνδρι, που μόνο 2 – 3 δρόμοι έχουν πλέον νόημα, μετά την έλευση του The Mall.

Αναζήτησε hot concepts, π.χ. niche αγορές όπως λιτό σουβλατζίδικο μόνο με καλαμάκια, πράσινη επιχειρηματικότητα, υπηρεσίες νέων τεχνολογιών (aboutnet, focus-on, livelearning shops), υπηρεσίες Β2Β, γυναικεία είδη με παρακαταθήκη (voi noi, calza gallery, pink woman), καινοτόμες προσεγγίσεις όπως τα EZ2C που αλλάζουν τον τρόπο που λειτουργούσαν τα καταστήματα οπτικών, επώνυμα brands με καθιερωμένη αναγνωρισιμότητα και υποδομές όπως η GT Tsangarakis. Περισσότερες από 500 προτάσεις σε περιμένουν αν τις αξιολογήσεις και να βρεις αυτή που θα σε καλύπτει.

 

Επένδυσε!

Είναι αστείο να μην εμπιστεύεται ο κόσμος τις ελληνικές τράπεζες και χωρίς λόγο να φυλάει τα χρήματά του στο σπίτι ή σε άλλες κρυψώνες. Ωστόσο, στο πρώτο κύμα φυγής κεφαλαίων το 2010 οι πρώτοι που έσπευσαν να βγάλουν στο εξωτερικό τα χρήματά τους ήταν οι μεγαλοκαταθέτες, και στη συνέχεια ακολούθησαν ιδιώτες και νοικοκυριά με μικρότερα ποσά. Εν μέσω του βομβαρδισμού από τα ΜΜΕ, εγχώρια και ξένα, για το μέλλον της Ελλάδος, όλοι φοβόμαστε και όσοι είναι τυχεροί και διαθέτουν άνω των 200,000 ευρώ, σωστά πράττουν και διερευνούν το πώς να τα διαφυλάξουν.

 

λογαριασμός στο εξωτερικό

Για τη διαδικασία ανοίγματος λογαριασμού στο εξωτερικό απαιτείται η φυσική παρουσία στο τραπεζικό υποκατάστημα της ξένης τράπεζας. Η τελευταία για να προχωρήσει τη διαδικασία θα ζητήσει το διαβατήριο του υποψήφιου πελάτη. Από εκεί και πέρα, αν ο ενδιαφερόμενος διαμένει κάποιους μήνες του χρόνου στη χώρα, θα απαιτηθεί η προσκόμιση ενός λογαριασμού που να αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Από την άλλη, αν είναι απλός επισκέπτης, η τράπεζα θα τον ρωτήσει για ποιον λόγο θέλει να μεταφέρει εκεί τα χρήματά του. Αν ο ενδιαφερόμενος πείσει την τράπεζα ότι υφίσταται λόγος για τη μεταφορά των κεφαλαίων, προχωρεί στο άνοιγμα του λογαριασμού. Ακολούθως ο πελάτης μπορεί να μεταφέρει με τραπεζική επιταγή ή διεθνές έμβασμα τα χρήματα που επιθυμεί στον νέο του λογαριασμό. Όλες οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι ιδιαίτερα αυστηρές στον έλεγχο της προέλευσης των κεφαλαίων που δέχονται. Ως εκ τούτου μεγάλου ύψους καταθέσεις μπορεί να ελεγχθούν ως ύποπτες για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Παράλληλα, επειδή οι καταθέσεις δεν φορολογούνται στη χώρα, οι τράπεζες αποστέλλουν στο τέλος του χρόνου στις αρμόδιες ελληνικές αρχές ενημέρωση για τους τόκους που έχουν καταβάλει.

 

Βέβαια…

Ο καταθέτης καταβάλλει προμήθειες για τη μεταφορά των κεφαλαίων του, ενώ όταν θελήσει να τα επαναπατρίσει θα πρέπει εκ νέου να αποδείξει την προέλευσή τους. Επιπλέον, τα επιτόκια που λαμβάνει δεν έχουν καμία σχέση με τα αντίστοιχα των προθεσμιακών καταθέσεων στην Ελλάδα, καθώς κινούνται στις περισσότερες περιπτώσεις σε επίπεδα κάτω του 1% στο Ταμιευτήριο και ως και το 1,5% στους «κλειστούς» λογαριασμούς. Ο καταθέτης, επίσης, κινδυνεύει από την κατάρρευση της τράπεζας στην οποία έχει καταθέσει τα χρήματά του, ενώ καλύπτεται από το τοπικό Ταμείο Εγγυήσεων. Σημειώνεται πάντως ότι σε όλες τις χώρες της ΕΕ ισχύει εγγύηση ως και 100.000 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο βάσει ευρωπαϊκής οδηγίας.

Επιπλέον, σε περίπτωση που υπάρξει πρόβλημα με τις καταθέσεις στην Ελλάδα, δεν είναι απίθανο οι ελληνικές αρχές να ζητήσουν από την ξένη τράπεζα να εφαρμόσει το ίδιο καθεστώς που θα ισχύει και στη χώρα μας, όπως π.χ. η δέσμευσή τους κατά ένα ποσοστό. Αυτό θα συμβεί διότι τα κεφάλαια που διατηρούνται στο εξωτερικό θεωρούνται «ελληνικά».

 

θυγατρική ελληνικής τράπεζας

Οι έλληνες καταθέτες μπορούν εύκολα να ζητήσουν να μεταφέρουν τις αποταμιεύσεις τους σε κάποιο υποκατάστημα ή θυγατρική ελληνικής τράπεζας στο εξωτερικό, όπως στην Κύπρο, στη Βρετανία ή στις χώρες της ευρύτερης περιοχής της ΝΑ Ευρώπης. Αυτό γίνεται μόνο με την επίσκεψή τους στην τράπεζα στην Ελλάδα.

 

βέβαια…

Για τη μεταφορά των κεφαλαίων του στο εξωτερικό ο καταθέτης πληρώνει προμήθεια για το έμβασμα που αποστέλλεται, ενώ για να τα χρησιμοποιήσει θα χρειαστεί η εκ νέου μεταφορά τους στην Ελλάδα, η οποία, εκτός του ότι κοστίζει, μπορεί και να καθυστερήσει. Το γεγονός ότι τα χρήματα παραμένουν εντός του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, άσχετα από το αν βρίσκονται σε κάποιο υποκατάστημα εκτός Ελλάδος, συνεπάγεται ότι κινδυνεύουν όσο και οι αποταμιεύσεις που διατηρούνται στη χώρα μας.

 

ξένα ομολόγα

Πρόκειται για μια εναλλακτική που αφορά κατά κύριο λόγο πελάτες που έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες private banking και personal banking των τραπεζών, μέσω των οποίων προσφέρονται περισσότερες επενδυτικές λύσεις. Δηλαδή απευθύνεται σε καταθέτες με περιουσία τουλάχιστον 100.000 ευρώ. Με ελάχιστο ποσό τις 10.000 ευρώ μπορούν να αγοράσουν ομόλογα με εκδότη την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ή το γερμανικό Δημόσιο. Στην προκειμένη περίπτωση ο εκδότης είναι ο υπόχρεος έναντι του καταθέτη, ο οποίος ό,τι και αν γίνει στην Ελλάδα θα του επιστρέψει τα χρήματά του σε ευρώ.

 

βέβαια…

Τα επιτόκια των «ασφαλών» ευρωπαϊκών ομολόγων είναι πολύ χαμηλά, ενώ για την αγοραπωλησία τους απαιτείται η πληρωμή προμήθειας. Ο επενδυτής των ομολόγων έχει το ρίσκο ο εκδότης τους να χρεοκοπήσει και να μην επιστρέψει τα κεφάλαια που δανείστηκε στο 100%. Βέβαια ο κίνδυνος αυτός στην περίπτωση ομολόγων της ΕΤΕπ ή της Γερμανίας είναι ο χαμηλότερος δυνατός για τη συγκεκριμένη κατηγορία επένδυσης. Ωστόσο, αν το ομόλογο δεν διακρατηθεί ως και τη λήξη του, υπάρχει ο κίνδυνος απώλειας μέρους του αρχικού κεφαλαίου.

 

μετοχές ξένων εταιρειών

Ο επενδυτής μπορεί να αποκτήσει μετοχές μέσω της υπηρεσίας private banking της τράπεζάς του ή μέσω ανεξάρτητων brokers και μεγάλων χρηματιστηριακών εταιρειών που λειτουργούν στην Ελλάδα. Εφόσον διακρατεί τις μετοχές, ό,τι και αν γίνει στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα όταν αποφασίσει να τις πουλήσει στο ξένο χρηματιστήριο, το σίγουρο είναι ότι θα λάβει ευρώ.

 

βέβαια…

Όπως σε όλες τις μετοχικές επενδύσεις, δεν υπάρχει εγγύηση για το κεφάλαιο. Μια πτώση των τιμών των μετοχών συνεπάγεται ανάλογη απώλεια κεφαλαίου. Η αγορά μετοχών συνεπάγεται το ρίσκο απώλειας μέρους του αρχικού κεφαλαίου, αλλά και την καταβολή προμηθειών για την αγοραπωλησία τους.

 

αμοιβαία κεφάλαια

Η επένδυση σε ξένα ομόλογα ή μετοχές μπορεί να γίνει και μέσω των αμοιβαίων κεφαλαίων, τα οποία επενδύουν το μεγαλύτερο μέρος του ενεργητικού τους στις αντίστοιχες αξίες. Με τον τρόπο αυτόν ο επενδυτής μπορεί υπό προϋποθέσεις να αυξήσει τα κεφάλαιά του ποντάροντας στην πορεία των διεθνών αγορών.

 

βέβαια…

Το γεγονός ότι τα αμοιβαία κεφάλαια διαχειρίζονται θυγατρικές ελληνικών τραπεζών συνεπάγεται ότι δεν υπάρχει προστασία σε περίπτωση προβλήματος στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, παρά το γεγονός ότι τα κεφάλαια επενδύονται σε ξένες αξίες. Αγοράζοντας αμοιβαία κεφάλαια ο επενδυτής διατρέχει τον κίνδυνο να χάσει μέρος των κεφαλαίων του, αν οι επενδύσεις που επέλεξαν οι διαχειριστές τους δεν πάνε καλά.

 

χρυσός

Ο χρυσός χρησιμοποιείται στις επενδύσεις εδώ και πολλά χρόνια. Έχει υψηλή αξία και αποτελεί έναν ανεξάρτητο πόρο, επειδή δεν υπόκειται σε καμιά χώρα ή αγορά συναλλαγών. Επίσης, δεν συνδέεται με επιχειρήσεις ή κυβερνήσεις. Για τους λόγους αυτούς, οι επενδύσεις σε χρυσό μπορούν συνήθως να βοηθήσουν τους επενδυτές να αποφύγουν ορισμένα προβλήματα που ενδεχομένως να εμφανιστούν στο γενικότερο οικονομικό περιβάλλον. Ο χρυσός είναι επένδυση που κινείται στην ίδια κατηγορία με τα ακίνητα. Θέλει υπομονή και δεν ρευστοποιείται πάντα εύκολα. Δες το ως επένδυση ασφαλείας και όχι ως μέσο για να δημιουργήσεις άμεσο κέρδος.

Χρυσές λίρες αγοράζεις επισήμως από την Τράπεζα της Ελλάδος, μέσω των ειδικών γκισέ στο υπόγειο των κεντρικών γραφείων στην Πανεπιστημίου. Η τιμή της λίρας ακολουθεί με ακρίβεια τη διακύμανση του χρυσού στις διεθνείς αγορές. Μπορείς φυσικά να τις βρεις και αλλού αλλά θέλει προσοχή. Κυκλοφορούν και πλαστές και λειψές, ελλιποβαρείς δηλαδή. Εκτός και αν έχεις άνθρωπο απολύτου εμπιστοσύνης στον τομέα των κοσμημάτων, δεν θα μπορέσεις να ελέγξεις σωστά τις λίρες που θα σου προτείνει ένας ιδιώτης. Τώρα αν έχεις και θέλεις να πουλήσεις είναι άλλο θέμα.

Υπάρχουν επίσης άλλα προϊόντα που διαπραγματεύονται το χρυσό με τα μετρητά σου. Η τράπεζά σου θα σε ενημερώσει ότι υπάρχουν «αμοιβαία κεφάλαια χρυσού» με αποδόσεις που κινούνται γενικώς ανοδικά αλλά σίγουρα δεν είναι εγγυημένες. Οι εταιρείες προτείνουν ως ελάχιστο χρόνο επένδυσης σε χρυσό τα πέντε χρόνια.

Το να αγοράσεις χρυσές λίρες ή ράβδους είναι μια σχετικά ασφαλής επιλογή. Εκτός όμως από την αγορά εμπορεύματος, υπάρχουν και οι εταιρείες εξόρυξης χρυσού, με τις οποίες μπορεί να γίνει διαπραγμάτευση με την μετοχή τους, συνδυαστικά με την τιμή του μετάλλου. Ωστόσο εκεί οι πιθανότητες εγκλωβισμού αυξάνονται - και φυσικά υπάρχει πλέον το καθαρά χρηματιστηριακό ρίσκο από την αυξομείωση της τιμής της μετοχής.

 

Overall, αν έχεις πάρα πολλά χρήματα, ξέρεις καλύτερα απ’ όλους τι να τα κάνεις. Αν έχεις κοντά στο 1 εκ. και δεν έχεις σήμερα αντικείμενο κράτα 100 – 200 χιλ. για να περάσεις σαν πασάς τα επόμενα χρόνια και τοποθέτησε με ασφάλεια τα υπόλοιπα. Αν  έχεις κάτω από 500 χιλ. επένδυσε τα 400 και κράτα τα 100 για να ζεις. Αν έχεις 200 χιλ. κράτα τα 150 και άνοιξε μια επιχείρηση με τα 50 για να σου βγάζει τα μηνιαία σου έξοδα. Αν έχεις 100 κράτα τα 70 και κάνε κάτι με τα 30. Αν έχεις 50, ξεκίνα με τα 40 και πριν από το οτιδήποτε ψάξ’ το πολύ καλά, γιατί αν αποτύχεις την έβαψες.

Αν, τώρα, έχεις κάτω από 50, βρες ένα franchise για να σου αφήνει 1,500 – 2,500 το μήνα, αν είσαι ικανός και αν κάνεις τη σωστή επιλογή. Αν έχεις 30 χιλ. ρίσκαρέ ‘ το γιατί ανεξαρτήτως του κόπου και του μόχθου σου να τα μαζέψεις, δεν έχεις τίποτα. Όσο πικρό και αν ακούγεται. Αν έχεις 10 – 15 χιλ. βρες δουλειά μέσω ενός franchise πακέτου και εξασφάλισε 1,200 το μήνα, έτσι κι αλλιώς κανονική δουλειά δεν είναι εύκολο να βρεις.

Μη στηρίζεσαι στις επιδοτήσεις γιατί ακόμη και αν δεχθούμε ότι υπάρχουν αργούν πολύ οι εκταμιεύσεις. Αν έχεις κάποιο σπιτάκι στυλ υπόγειο, αυθαίρετο κ.λπ. δώσ’ το υποθήκη για δάνειο. Σε καμιά περίπτωση μη διακινδυνεύεις την περιουσία σου ή το πατρικό σου για επιχειρηματικό δάνειο.

 

Franchise Portal, είμαστε και πιστεύουμε στο franchising, αλλά να αποφύγεις παράτολμες κινήσεις και να είσαι όσο το δυνατόν πιο επιφυλακτικός και να μελετήσεις πριν αποφασίσεις!

Ενδιαφέρομαι για Franchise

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας και το franchise brand για το οποίο ενδιαφέρεστε και θα σας στείλουμε επιπλέον ενημερωτικό υλικό, είτε απευθείας, είτε θα προωθήσουμε το ενδιαφέρον σας στη μητρική εταιρεία.